OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Da li će do Zlatibora moći da se stigne i avionom?

Nema naznaka kada će aerodrom „Ponikve“ kod Užica biti osposobljen za saobraćaj velikih vazduhoplova, ali Opština Čajetina naveliko radi da Zlatibor približi nekadašnjoj vojnoj vadušnoj luci. Istovremeno sprema se i da krene u izgradnju zaobilaznice koja će rasteretiti saobraćaj kroz centar planine
Čajetinci su krenuli u izgradnju 8,8 kilometara dugog i 5,5 metara širokog puta koji će biti deo najkraće deonice od Zlatibora ka Ponikvama. U pitanju je put koji se gradi od Sušice pod Zlatiborom, rasksnice sa koje račvaju magistralni pravci ka ovoj planini, Užicu i Tari, odnosno Mokroj Gori i Višegradu. Od Sušice put će voditi do preko sela Tripkova do jezera Vrutci odakle već postoji pravac ka „Ponikvama“.

Put koji će biti završen do kraja ove godine, kažu u Čajetini, ne samo da će biti u službi turizma Zlatibora, nego i meštana sela kroz koji će proći.

Posle deset godina gazdovanja „Ponikvama“, Užice je početkom 2020. ovaj aerodrom vratilo državi na upravljanje. Više od 15 godina traje revitalizacija „Ponikava“, ali one su i dalje sposobne da prime samo manje letelice.

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća Aerodromi Srbije, rekao je tokom posete Užicu marta ove godine da će Vlada Srbije tokom 2021. uložiti 300 miliona dinara u radove na „Ponikvama“. U prvoj fazi, objasnio je, biće osposobljena kompletna poletno – sletna pista u dužini od 3.087 metara i izgrađena rulna staza sa platformom sa parkiranje dva aviona.

Put koji Čajetinci grade ka aerodromu finansira JP „Putevi Srbije“, a o trošku iste firme praviće se i zaobilaznica oko Zlatibora na kojoj radovi uskoro treba da počnu.

– Obilaznica se odnosi na potez magistralnog puta od fudbalskih terena hotela „Palisad“, prema postrojenju za predradu otpadnih voda obodom naselja Obudojevica 3, pa do Semegnjevskog puta, što je prva faza. Reč je o saobraćajnici širine 6,5 metara sa pešačkim stazama. Druga faza te obilaznice podrazumeva nastavak prve, dakle potez od Semegnjevskog puta preko naselja Oko, do Branežaca odnosno Šljivovice, tačnije do petlje budućeg auto – puta koji će voditi za Višegrad, – objasnio je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina.

Izvor: kamatica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla