25.3 C
Uzice
август 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

DA BI PONIKVE RADILE PUNIM KAPACITETOM POTREBNO ULOŽITI 2,4 MILIONA EVRA


Da bi Ponikve radile punim kapacitetom potrebno uložiti 2,4 miliona evra.

Beta

Direktor JP Aerodrom „Ponikve“ Saša Savić izjavio je danas da je potrebno uložiti još oko 2,4 miliona evra kako bi taj objekat bio osposobljen za prihvat većih aviona.

Savić je novinarima tokom obilaska aerodroma u blizini Užica, kazao da je taj objekat trenutno otvoren za avione generalne avijacije, kapaciteta od 10 do 12 putnika, ali da je za rad u punom kapacitetu potrebno produžiti pistu, postaviti ogradu i svetlosnu opremu.

„Da bi svi ti radovi bili završeni, potrebno je još oko 2,3 do 2,4 miliona evra. Trenutno na aerodrom sleće generalna avijacija koja ne zahteva složeniju opremu za prijem letova. Tehnički, pista može da primi i avione tipa ATR ili Erbas ali nedostaje odgovarajuća oprema za prihvat i otpremu tih letelica“, kazao je Savić. Prema njegovim rečima, funkcionisanje aerodroma nije ugroženo činjenicom da se u pojedinim kaponirima nekadašnjeg vojnog aerodroma Ponikve i dalje nalaze ostaci aviona RV i PVO, koji su uništeni tokom NATO agresije 1999. godine.

„Razminirano je oko 1,2 miliona kvadratnih metara, što uključuje prostor oko poletno-sletne staze, dimenzija 4.000×300 metara i za tu površinu dobili smo uverenje Centra za razminiranje Srbije, čime su se stekli uslovi za nesmetano odvijanje vazdušnog saobraćaja“, rekao je direktor. Savić je dodao da aerodrom ima četiri zaposlena kao i da Grad Užice na godišnjem nivou izdvaja oko 7,7 miliona dinara za njegovo funkcionisanje.

Aerodrom Ponikve izgrađen je početkom 80-ih godina za potrebe tadašnje JNA. Objekat ima jednu od najdužih pista na Balkanu, dužine oko 3.100 metara a teško je oštećen tokom NATO agresije 1999. godine, kada su avioni alijanse dejstvovali po njemu bombama mase od 250 do 1.000 kilograma.

Vlada Srbije i Grad Užice potpisali su 2010. godine ugovor kojim je kompleks aerodroma predat na korišćenje gradskim vlastima. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošlog aprila u Užicu, da će „Ponikve“ biti otvorene za „sve moderne avione“.

Izvor: Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Slavko Kuzmanović posle 48 dana izašao sa bolničkog lečenja

Oglasna Tabla

Počeo Žestival sa „Veče Užičkih aforističara i sećanje na užičke legende“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvoren zlatiborski muzej maketa

Oglasna Tabla