Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Čvarci kao „suvo zlato“ Nekada sirotinjska hrana, a danas delikates koji košta i do 20 evra za kilogram, a evo i zašto

Do samo pre nekoliko godina čvarci, mast i slanina bili su sirotinjska hrana, i po po ceni, i stavovima potrošača koji su ih nekako zaobilazili. Danas je priča dobila potpuni obrt – ovi proizvodi znatno su dobili na ceni, tražnja za njima kontinuirano raste, ali i priča o njihovom kvalitetu i dobrobiti za zdravlje. Čvarci su tako postali pravi delikates čije pojedine „varijante“ koštaju i do 2.600 dinara za kilogram, a mast je postala zdrava.

Naravno, cene se razlikuju od toga da li su u pitanju duvan čvarci, koji su nešto skuplji, ili obični, ali i od toga da li se kupuju na pijaci, mesari ili prodavnici. Razlike u ceni mogu biti i do 1.000 dinara. Negde se prodaju i po 800 dinara po kilogramu, a negde i za 1.800, do više od 2.000 ako su u pitanju duvan čvarci.

Razlozi za visoke cene su brojni. Najviše utiče tražnja koja je nekako sve veća – akupaca je sve više i u ugositeljstvu, ali i u samim porodicama. Sada se, za razliku od nekog prethodnog perioda, i mast među nutricionistima smatra zdravom, pa se tako i više koristi među stanovništvom.

Takođe, čvarci i slanina se najvećim delom proizvode ručno i taj proces zahteva vreme, pa je i to jedan od razloga zašto su dosta skuplji od običnog mesa. Od jedne svinje, kako objašnjavaju poznavaoci, dobije se mnogo manje čvaraka i slanine, nego recimo pršute ili buta, te se samim tim i brže prodaju.

Kako kažu, od jedne svinje od 100 kilograma ostaje 10 odsto masti koja može da se istopi u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji ima 20, ali slanine samo 10 kila.

Razlika u ceni zavisi i od načina proizvodnje duvan čvaraka i običnih, neceđenih. Ovi koji nisu skroz oceđeni nisu ni mnogo preprženi i onda mast bude bolja, dok kod duvan čvaraka proizvodnja duže traje, a i mast se malo više preprži, objašnjavaju poznavaoci.

Važno je recimo, znati i na koji način se slanina mora izrezati da bi komadi bili odgovarajuće veličine, jer ne smeju da budu ni preveliki, niti previše mali.

Agroekonomski analitičar, Milan Prostran objasnio je ranije da u novim rasama, takozvanih belih svinja, ima možda 10 do 20 odsto masti, dok je ranije kod mangulica, kojima se doduše sve više vraćamo, bilo i do 40-50 procenata masti.

Prostran je u razgovoru za „Blic Biznis“ istakao i da su čvarci bezbedan i zdrav proizvod, jer prolaze termičku obradu na veoma visokoj temperaturi.

„Čvarci su ipak specijalitet i ljudi umeju da uživaju u njima, posebno u Vojvodini, jer su oni ipak proizvod ravnice – najviše ih prave u Mačvi, Stigu…“, kazao je Prostran.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Репрезентативац Србије у планинарењу Давор Гачић успешан у Бугарској

ОГЛАСНА ТАБЛА

Елена Тошић освојила је златну медаљу у дисциплини 100м прсно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ивана Парлић: „Одлука Скупштине града Ужица – против закона и против Ужичана“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фићијада по трећи пут у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Покренута овогодишња кампања “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почели Дани европске баштине у Сирогојну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додељена градска признања за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Значајно унапређена понуда Туристичко рекреативног комплекса Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Илинка је ван животне опасности, њен опоравак протиче добро

ОГЛАСНА ТАБЛА