13.4 C
Uzice
август 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Čuvar Zejtinlika: Čiča Đorđe napunio 90 godina

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, napunio je na Međunarodni dan rada 90 godina.

Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Deda Đorđe je postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen pre 90 godina – 1. maja 1928. godine u Solunu.

Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Više od pola veka brine o uređenju grobnica i svakom posetiocu govori o slavnoj i tragičnoj istoriji – uz obavezno kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg.

Mada je rođen 1928. godine, kao unuk i sin čuvara Zejtinlika, Đorđe Mihailović je za današnje generacije poslednja ikona Velikog rata.

Predstavlja sponu sa učesnicima čuvenih bitaka jer je sa njima drugovao sve do njihovog odlaska u večnost. Poslednji preživeli ratnik, Naum Đorđević, umro je 2006. godine, a Đorđe je nastavio da susreće potomke.

„Ja imam 90 godina, ali nema ko da me menja, da nasledi moju poziciju. Imam samo ćerku i zato radim“, objašnjava Mihailović, prenosi RTS.

Đorđe je od skoro u penziji, ali odlukom nadležnog ministarstva, nastavlja da obavlja svoju svetu dužnost.

Izvor:mondo.rs/video – foto: Užice Oglasna tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Počela pretprodaja kompleta karata za 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“

Oglasna Tabla

Narodna biblioteka Užice obeležila slavu i 163 godine od osnivanja

Oglasna Tabla

Matija Bećković: „Zlatibor je moćna planina“ (VIDEO)

Oglasna Tabla