10.8 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ČUVANJE DRAGOCENIH VEZA

Od 26. avgusta na Zlatiboru boravi grupa dece različitih uzrasta iz Srebrenice, Republika Srpska. Mladi gosti su članovi Kulturno-umetničkog društva pri crkvi „Sv. Despot Stefan Lazarević“ i Košarkaškog kluba „Guber“. Ovo je druga godina kako je opština Čajetina pokrovitelj njihovog boravka na Zlatiboru.

„Naše kulturno-umetničko društvo je mlado društvo,možda najmlađe u Republici Srpskoj. Postojimo tek godinu i po dana. Po drugi put smo ovde … Sva ta divna priča o druženju Srebrenice,Čajetine i Zlatibora krenula je upoznavanjem Crkvene opštine Srebrenica sa Crkvenim opštinama Zlatibora i Ljubiša i ljubaznošću predsjednika opštine Čajetina. Prošle godine je bilo 70-toro naše djece, a ove godine je iz našeg društva 53 djece, a 15 iz košarkaškog kluba (zimus je bilo 100-tinu djece iz osnovne i srednje škole iz Srebrenice). Zlatibor je predivno mjesto, ali i mjesto sa predivnim domaćinima; djeca su puna lijepih utisaka i ono što imaju da ponesu odavde – to je lijepota i dobrota domaćina“, priča za „Zlatiborpres“ Danijela Mlađenović, jedna od osnivača ovog srebreničkog KUD-a. Jedan od ciljeva njihovog dolaska jeste i očuvanje dragocenih veza sa Republikom Srbijem i očuvanje srpske pesme i igre,posebno u ovim krajevima sa teškom prošlošću.

Dugogodišnji član KUD-a je i Dušan Pejić koji u ovom društvu nije igrač, već guslar.

Bio sam na Zlatiboru, obično na nekim jednodnevnim izletima;ovo je prvi put da ostajem više dana. Zlatibor je kroz istoriju bio guslarski, junački kraj,mada je danas ta srpska, epska tradicija u opadanju. Trudimo se da to što više afirmišemo sa obe strane Drine, a ovo je lijep primer integrisanja nacije iz naše dve republike . “

Nešto mlađa članica KUD-a, Marija Cecinović, prvi je put na Zlatiboru ali deli lepe utiske sa svojim drugarima o domaćinima. Jedva čeka da upozna atraktivne zlatiborske destinacije, a nada se da će ostvariti kontakte i sa nekim od naših kulturno-umetničkih društava.

KK “Guber” Srebrenica formiran je 1996. godine u sklopu Sportskog društva “Guber”. Trener kluba Dragan Bibić kaže da su uslovi za treniranje dece u Srebrenici odlični, ali da su na Zlatiboru tereni i uslovi takvi da zadovoljavaju pripreme vrhunskih ekipa.

„Za vreme ovog boravka obići ćemo sve ono što je atraktivno na vašoj planini i što će da bude zanimljivo ovoj našoj djeci: Avntura i Dino park, bazene… Sve ono što će doprineti da se osjećaju lijepo i ponesu odavde lijepe utiske“.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla