26.6 C
Uzice
јун 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ČUVANJE DRAGOCENIH VEZA

Od 26. avgusta na Zlatiboru boravi grupa dece različitih uzrasta iz Srebrenice, Republika Srpska. Mladi gosti su članovi Kulturno-umetničkog društva pri crkvi „Sv. Despot Stefan Lazarević“ i Košarkaškog kluba „Guber“. Ovo je druga godina kako je opština Čajetina pokrovitelj njihovog boravka na Zlatiboru.

„Naše kulturno-umetničko društvo je mlado društvo,možda najmlađe u Republici Srpskoj. Postojimo tek godinu i po dana. Po drugi put smo ovde … Sva ta divna priča o druženju Srebrenice,Čajetine i Zlatibora krenula je upoznavanjem Crkvene opštine Srebrenica sa Crkvenim opštinama Zlatibora i Ljubiša i ljubaznošću predsjednika opštine Čajetina. Prošle godine je bilo 70-toro naše djece, a ove godine je iz našeg društva 53 djece, a 15 iz košarkaškog kluba (zimus je bilo 100-tinu djece iz osnovne i srednje škole iz Srebrenice). Zlatibor je predivno mjesto, ali i mjesto sa predivnim domaćinima; djeca su puna lijepih utisaka i ono što imaju da ponesu odavde – to je lijepota i dobrota domaćina“, priča za „Zlatiborpres“ Danijela Mlađenović, jedna od osnivača ovog srebreničkog KUD-a. Jedan od ciljeva njihovog dolaska jeste i očuvanje dragocenih veza sa Republikom Srbijem i očuvanje srpske pesme i igre,posebno u ovim krajevima sa teškom prošlošću.

Dugogodišnji član KUD-a je i Dušan Pejić koji u ovom društvu nije igrač, već guslar.

Bio sam na Zlatiboru, obično na nekim jednodnevnim izletima;ovo je prvi put da ostajem više dana. Zlatibor je kroz istoriju bio guslarski, junački kraj,mada je danas ta srpska, epska tradicija u opadanju. Trudimo se da to što više afirmišemo sa obe strane Drine, a ovo je lijep primer integrisanja nacije iz naše dve republike . “

Nešto mlađa članica KUD-a, Marija Cecinović, prvi je put na Zlatiboru ali deli lepe utiske sa svojim drugarima o domaćinima. Jedva čeka da upozna atraktivne zlatiborske destinacije, a nada se da će ostvariti kontakte i sa nekim od naših kulturno-umetničkih društava.

KK “Guber” Srebrenica formiran je 1996. godine u sklopu Sportskog društva “Guber”. Trener kluba Dragan Bibić kaže da su uslovi za treniranje dece u Srebrenici odlični, ali da su na Zlatiboru tereni i uslovi takvi da zadovoljavaju pripreme vrhunskih ekipa.

„Za vreme ovog boravka obići ćemo sve ono što je atraktivno na vašoj planini i što će da bude zanimljivo ovoj našoj djeci: Avntura i Dino park, bazene… Sve ono što će doprineti da se osjećaju lijepo i ponesu odavde lijepe utiske“.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas pretežno sunčano i još toplije

Oglasna Tabla

Skupljanje potpisa za ograničenje rijaliti programa

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla