19.3 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ČUVAJTE SE TOPLOTNOG UDARA

Kada je jako vruće moraju da se preduzmu osnovne mere opreza. Posebno su ugoženi stariji od 65 godina i deca s obzirom na to da je njihov centar za termoregulaciju nepotpuno razvijen.

PREGREJAVANjE tela usled previše odeće, ispijanja alkohola, nedovoljnog unosa vode i fizički napor na vrućini glavni su uzroci pojave toplotnog udara. U ovom stanju temperatura tela dostiže 40 i više stepeni Celzijusovih zbog čega je neophodan hitan medicinski tretman. Neprepoznati simptomi i neadekvatno lečenje mogu da dovedu do oštećenja mozga, bubrega, mišića, pa i do smrti.

– Osim visoke temperature znaci toplotnog udara su suva i topla koža koja može da bude crvena – kaže dr Ana Bojčić iz Doma zdravlja Čukarica. – Izmenjen je i psihički status pa je kod bolesnika prisutna zbunjenost, osetljivost, nemir, nevoljni pokreti, nepovezan govor i gotovo uvek je prisutna glavobolja.

Pojava toplotnog udara naročito je česta kada su visoke temperature praćene velikom vlažnošću vazduha. Organizam može odloženo da odreaguje i da toplotni šok nastupi dva do tri dana kasnije.

– Posebno su ugroženi stariji od 65 godina i deca s obzirom na to da je njihov centar za termoregulaciju nepotpuno razvijen – ističe dr Bojčić. – Vežbanje na visokim temperaturama, naročito dečji treninzi i rekreacija, veliki je faktor rizika za pojavu ovog stanja.

Ako se putuje u krajeve sa toplijom klimom, iznenadna izloženost višoj temperaturi u odnosu na uobičajenu, takođe predstavlja okidač. Zato se savetuje da se prvih dana smanji fizička aktivnost i pije više vode.

– Hronični bolesnici bi trebalo da budu na oprezu, naročito ako boluju od srčanih bolesti i bolesti pluća, kako zbog osnovne bolesti, tako i zbog lekova koje uzimaju, a koji mogu da doprinesu usporenom radu termoregulacionog centra, povećanom izlučivanju tečnosti, smanjenom znojenju – kaže dr Ana Bojčić.

Ako do toplotnog udara ipak dođe, neophodna je hitna lekarska pomoć. Dok ona ne stigne rashlađivanje organizma hladnom vodom ili čak ledom je neophodno da bi se temperatura brzo spuštala i da ne bi došlo do oštećenja unutrašnjih organa. Davanje antipiretika je takođe važno. Osoba sa toplotnim udarom trebalo bi da se smesti u zatamnjeni prostor po mogućnosti da je i rashlađen. Važno je da uzima puno tečnosti, a najbolji su gotovi rastvori u apotekama. Trebalo bi izbegavati zaslađene napitke.

Izvor:novosti.rs/I. Kovačić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla

U petak konačna odluka o prenosu vlasništva nad Aerodromom „Ponikve“ na Republiku

Oglasna Tabla

Povećanje plata i penzija

Oglasna Tabla

Znao sve, a dva dana ćutao o nasilju u školskom dvorištu!

Oglasna Tabla

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla