11.7 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ČUVAJTE SE TOPLOTNOG UDARA

Kada je jako vruće moraju da se preduzmu osnovne mere opreza. Posebno su ugoženi stariji od 65 godina i deca s obzirom na to da je njihov centar za termoregulaciju nepotpuno razvijen.

PREGREJAVANjE tela usled previše odeće, ispijanja alkohola, nedovoljnog unosa vode i fizički napor na vrućini glavni su uzroci pojave toplotnog udara. U ovom stanju temperatura tela dostiže 40 i više stepeni Celzijusovih zbog čega je neophodan hitan medicinski tretman. Neprepoznati simptomi i neadekvatno lečenje mogu da dovedu do oštećenja mozga, bubrega, mišića, pa i do smrti.

– Osim visoke temperature znaci toplotnog udara su suva i topla koža koja može da bude crvena – kaže dr Ana Bojčić iz Doma zdravlja Čukarica. – Izmenjen je i psihički status pa je kod bolesnika prisutna zbunjenost, osetljivost, nemir, nevoljni pokreti, nepovezan govor i gotovo uvek je prisutna glavobolja.

Pojava toplotnog udara naročito je česta kada su visoke temperature praćene velikom vlažnošću vazduha. Organizam može odloženo da odreaguje i da toplotni šok nastupi dva do tri dana kasnije.

– Posebno su ugroženi stariji od 65 godina i deca s obzirom na to da je njihov centar za termoregulaciju nepotpuno razvijen – ističe dr Bojčić. – Vežbanje na visokim temperaturama, naročito dečji treninzi i rekreacija, veliki je faktor rizika za pojavu ovog stanja.

Ako se putuje u krajeve sa toplijom klimom, iznenadna izloženost višoj temperaturi u odnosu na uobičajenu, takođe predstavlja okidač. Zato se savetuje da se prvih dana smanji fizička aktivnost i pije više vode.

– Hronični bolesnici bi trebalo da budu na oprezu, naročito ako boluju od srčanih bolesti i bolesti pluća, kako zbog osnovne bolesti, tako i zbog lekova koje uzimaju, a koji mogu da doprinesu usporenom radu termoregulacionog centra, povećanom izlučivanju tečnosti, smanjenom znojenju – kaže dr Ana Bojčić.

Ako do toplotnog udara ipak dođe, neophodna je hitna lekarska pomoć. Dok ona ne stigne rashlađivanje organizma hladnom vodom ili čak ledom je neophodno da bi se temperatura brzo spuštala i da ne bi došlo do oštećenja unutrašnjih organa. Davanje antipiretika je takođe važno. Osoba sa toplotnim udarom trebalo bi da se smesti u zatamnjeni prostor po mogućnosti da je i rashlađen. Važno je da uzima puno tečnosti, a najbolji su gotovi rastvori u apotekama. Trebalo bi izbegavati zaslađene napitke.

Izvor:novosti.rs/I. Kovačić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla