ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

„ЧУВАЋЕМО ШКОЛУ И КАДА ЈЕ ЗАТВОРЕ“ Од речи заклетве троје ђака стеже се срце (ФОТО)

Не за годину, две, пет, јер у њеним клупама седи и за њих стасава још помало деце, али четворолетки у Трнави код Ужица прети да остане празна. Пакосно јој се смеши катанац који је Србијом замандалио многе сеоске школе.

У четвртак је пред њеном дрвеном капијом, за утеху и у инат судбини, после кише пала и ђачка заклетва: „Чуваћемо нашу школу и када је затворе!“

ФОТО: ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА / РИНГИЕР Чуваћемо школу и када је затворе: Теодра, Михаило и Димитрије се заветовали пред школом у Трнави

Тихим и искреним дечјим гласом, али одлучно, пркосно хајдучки, заветовали су се сви основци: Првакиња Теодора Николић, њен две године старији брат Михаило и Димитрије Алексић, такође трећак. Сунчица Лазић, предшколац, силом прехладе тај дан остала је кући. Ионако је још мала да би разумела због чега су старији ђаци једну на другу послагали шаке и погледали се у очи.

Њих четворо једини су ученици издвојеног одељења ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ из Карана, а њихова Трнава село накрај Лужничке долине где се плодна равница из њива већ подигла у шуму, брда, преко којих се граниче Ужице и Косјерић, где се за стадима оваца поштапа стар народ зазирући од чопора паса луталица.

Само оних знају какви су их жмарци обузели у том трену, тек заклетви од које се стеже срце посведочили су учитељица Јасмина Драшковић, стари, пензионисани учитељ Милија Мићо Костић (76) који је из ове школе извео генерације и генерације ђака, и помоћна радница Љиљана Дамљановић.

-Волимо учитељицу Јасмину, она нам је као члан породице. Цело село по добром зна учитеља Мића, легенду, предавао је и мом оцу и деди. Тета Љиља не да ништа да нам зафали – говорио је Михаило Николић.

За две јесени он и Димитрије ће наставу похађати у матичној школи у Карану, шест километара одавде. Из ње колеге с времена на време најаве Јасмини да посетити њу и њене ђаке. „Пожурите док се школа не затвори“, одговори им она.

Два трећака окренута су према великој табли. Испред мале је клупа првакиње. Иза њених леђа је кутак за предшколца. Сви ђаци су у једној од две школске учионице.

-Дванаест година сам учитељица у ОШ „Миодраг Миловановић Луне“, а можда сам само две-три године радила са „чистим“ одељењем. Сва остала су била мешовита. У одељењу сам имала највише 13 ђака. Сваке године ученика је све мање, спадосмо на ова четири. Нисам веровала ни да ће их оволико остати – испричала је Душица, мештанка Трнаве.

ФОТО: ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА / РИНГИЕР Учитељица Јасмина Драшковић

Њен земљак и старији колега, са којим је радила и са којим се дружи, са изузетком једног полугодишта цео радни век је провео у Трнави. Пуну 41 годину учио је ђаке до четвртог разреда. Тужно, рече Милија Мићо Костић, на спомен да школа данас има само четири ђака. Када је он почињао било их је 70, уз њега је радио још један учитељ. Његова учионица данас служи за светосавске приредбе.

ФОТО: ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА / РИНГИЕР
Милија Мићо Костић је у трнавској школи био учитељ више од 40 година

-Тужно, а биће још тужније. Школа је имала кухињу, стан за другог учитеља, из дворишта се селом разгледала дечја граја. У учионици у којој су данас ђаци су сваке суботе организоване игранке на које су долазили млади из Трнаве и околних села, све док није направљен Дом културе. Има двадесет и кусур година како он не служи ни чему – стигла сета некадашњег учитеља.

Похвалила се Јасмина да школа у Трнави, упркос свему, по опремљености не заостаје за онима са више ђака, споменула да је прошле године добила донацију за столарију од Николе Панчића, чија покојна мајка је била овдашњи ученик. За коју годину, надовезао се Мићо Костић, празна школа остаће селу као споменик са новом столаријом.

Једини адут да школа опстане све док има иједног ђака, сложили су се обоје, је њена удаљеност од Карана. Сунчица Лазић живи четири километра у правцу Косјерића, свих 10 од каранске осмолетке. Хоће ли имати на уму просветне власти?

У сећањима на ђачке дане Михаила Николића и Димитрија Алексића остаће да су учитељицом Јасмином играли фудбал.

-Прошле године уз две девојчице имала сам и пет дечака којима је за партију недостајао шести. Била сам та, у улози голмана. И ја њих доживљавам као своју породицу – објаснила је учитељица.

ФОТО: ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА / РИНГИЕР Јасмина је до прошле године са ђацима играла фудбал, исто је чинио и Мићо док је радио као учитељ

Не да попуни број, него из блискости са децом, својих дана школским игралиштем лопту је шурирао и учитељ Мићо. Са њим и сеоски свештеник који је у школи радио као наставник веронауке.

Као Лужничка долина отегла се прича учитеља о школи некада и сада…

-Разлилка је и што је онда било прута по шакама уз благослов родитеља. Када сам почињао да радим говорили су: „Ти га биј у школи ако није добар, а ја ћу кући“. Пред пензију променила се плоча: „Немој случајно да повисиш глас и попреко га погледаш, он то не воли“. Највеће зло данашњице су телефони. Да се питам забранио бих их у школи – испричао је учитељ Мићо.

Кад треба штошта организовати по селу – њега зову. Ученом и речитом повере му писање посмртних говора. Он је свој написао и кад му буде време читаће га Јасмина. Костић пише и песме.

„Пензионер је као трула крушка, као неисправна пушка, као празна крофна, као бабина патофна,“ почиње његова „Пензионерска иронија“.

А ђачка иронија је…

-Данашњи ђаци имају све што ми нисмо, путују, мазе их, поштеђени су… А опет су незахвални – објаснио је.

„Чуваћемо школу и када је затворе, и кад после нас у њој више не буде ђака. Играћемо се у њеном дворишту и сећати детињства – рекоше деца.

Пут ће их преко Карана водити до средњих школа у Ужицу, после можда до факултета. Истим су отишле многе генерације ђака Милије Костића и Јасмине Драшковић. Мало њих се вратило селу.

И Мићо је хтео да оде, али га је, јединца, отац оставио кући. Јасмина није. Желела је да буде учитељица на селу.

Фолто: Владимир Лојаница/РИНГЕР

Извор: Блиц/Владимир Лојаница

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Нова магнетна резонанца у Општој болници у Ужицу у функцији од средине марта

Судар камиона и комбија у Овчарско-кабларарској клисури

Објављен нови правилник за тротинете

У општини Чајетина расте број новоотворених предузећа – погодан привредни амбијент

У Србији тренутно 2 000 људи чека на трансплантацију органа – један донор може спасити до осам живота

Рецепт за домаћи кечап: Потребно вам је само неколико састојака, а готов је за само пар минута

Идентификован дванаестогодишњак који је школама слао лажне дојаве о бомбама, родитељима кривичне пријаве

Објаве на друштвеним мрежама као траг полицији, грађани и анонимно могу да помогну у хапшењу

Наступ групе „Банат и бандити“