9.7 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Ćutljivi“… Mišo Filipovac u Narodnom muzeju Užice

Postoji jedna osobina koja ne zaobilazi ličnost opredeljenu ka umetnosti a koja se, ili provlači kroz radove, ukoliko se bave nekom vrstom umetničkog  „zanata“, ili naprosto zaokuplja njenu pažnju, ukoliko je umetnost samo predmet sklonosti a ne profesija, po kojoj saglasno verovanju: uvek ostaje u kategorij deteta. Vezanost za prošlost, u smislu privrženosti mestu rođenja, ona unutrašnja povezanost sa detinjstvom u njenom najsuptilnijem značenju: gotovo pobožno negovanje uspomena unutar sebe na to najčedinje životno doba, ne mora nužno značiti da čovek tokom svog doba ostaje fragmentarno, kako već volimo da kažemo: nezreo, već da ovakvim odnosom očitava u sebi  posebno poštovanje prema, sasvim sigurno, najlepšim uspomenama s  početka života.

Mišo Filipovac je svoju privrženost Užicu, ne kao mestu rođenja, već više kao kompleksnom prostoru odakle je počelo njegovo umetničko obrazovanje kao đaka  jedne od prvih generacija Umetničke škole, do sada više puta pokazao: što učešćem na studentskim izložbama, što samostalnim predstavljanjem svojih radova. Činjenica da svoju jubilarnu, dvadesetu izložbu iz serijala „Skupovi“ a pod nazivom „Ćutljivi“,  realizuje u Narodnom muzeju Užice, izložbu čiji značaj je uvećan i predstojećom odbranom doktorskog rada koga čine i radovi koje će užička publika imati priliku da vidi od  23. avgusta govori u prilog  uvodu u najavu, ali i obavezuje da se na ovu, svojevrstnu čast jednoj instituciji kulture, uzvrati izrazima najdubljeg poštovanja i umetniku i njegovom delu.

Dakle, od 23. avgusta , kada se u Narodnom muzeju Užice otvara izložba radova Miše Filipovca, pored serijala „Porteti“ koje su Užičani imali prilike da vide na njegovim ranijim samostalnim  izložbama u ovom gradu ( Jokanovića kuća, Učiteljski fakultet Užice), kao i fragmenata istraživanja na temu srna koji su bili zastupljeni na godišnjim salonima u Gradskoj galeriji, imaćemo priliku da u jednom potpunijem uvidu zavirimo u temu njegovog doktorskog rada. Prostorno ambijentalna crtačka kompozicija „Skupovi“   jeste komplementarni spoj crteža i instalacija koji predstavlja rezultat višegodišnjeg rada ovog mladog umetnika pred kome pripada budućnosti srpskog slikarstva.

Nalazeći u Filipčevom umetničkom odnosu prema srnama, u metafori upisanog, gotovo kao trajan iskaz najnežnijeg životinjskog bića, jednu veliku Ćutnju, Aleksa Ciganović, je u predgovoru kataloga izložbe, između ostalog,  Mišov rad predstavio i sa stanovišta njegove materijalne konstrukcije:

U crtežom iskonstruisanim „kolorisanim prazninama“, u kojima autor teži da postigne iluzije dramatike odnosa unutar kompozicije, u suštini se nalazi izvesno „neonadrealistično“osećanje smisla „vizuelnih spojeva“ odnosno namera postizanja punog efekta „nestvarnosti prostora“ u kome se mogu odigrati čitave drame proizašle iz životne nemogućnosti potpunog snalaženja u vremenu kome se pripada. Postoji i težnja ka oslobađanju oblika od „dominacije“ crteža i to baš isticanjem materijalne fluidnosti forme koja je postignuta pre grafičkim nego pikturalnim sredstvima. Tako je Filipovac, nasuprot ranije postojećem principu utišavanja naglasio „kinetičnost elemenata“ koja nije samo sugerisana veštim aranžiranjem „fasadnih sklopova“ već sasvim logičnim, konstruktivno funkcionalnijim spojevima oblika nastalih na postavljenom sistemu pogleda kao vizuelnih spojeva.” (A. Ciganović, izvod iz predgovora kataloga izložbe)

Mišo Filipovac (1987., Bajina Bašta), završio je 2006. godine Umetničku školu u Užicu, smer konzervator kulturnih dobara. Diplomirao je 2010. godine na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu ( smer zidno slikarstvo), u klasi profesora Zorana Ivanovića kao student generacije. Sa prosekom 10,0 na osnovnim studijama, takođe i na master studijama, jedan je od onih talenata koji su svojim radom imali čast da budu pod pokroviteljstvom Dositeja stipendije. Član je ULUS-a od 2012., a zaposlen je kao asistent FILUM-a u Kragujevcu. Živi i radi na relaciji Beograd- Kragujevac. U dosadašnjoj umetičkoj karijeri zabeležio je više od sto samostalnih i grupnih izložbi, učešće na brojnim kolonijama, kao i veliki broj nagrada za svoja dela. Njegovi radovi nalaze se u mnogobrojnim privatnim kolekcijama, muzejskim zbirkama i državnim institucijama.

Izvor:pasaz.rs/M.Nikolić/ foto: M. Filipovac

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla