OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Čudesne šetnje zlatiborske (VIDEO)

Poslednjih godina Zlatibor kao planina, i Zlatibor kao mesto, pobuđuju različite polemike. Nešto stariji turisti kažu da je Zlatibor iz planine prerastao u grad i da je to u suprotnosti od onoga na šta su navikli. Mlađima se upravo to i dopada. Oni iskusniji i mudriji otćute i odšetaju van tog urbanog kruga da se nauživaju svih lepota u prirodi koje Zlatibor nudi.

Aktivan odmor postao je kao moda, ali u dobrom smislu, jer u preko potrebnim predasima od svakodnevice u nekom drugom mestu naučimo ponešto i o tom mestu, a i o sebi samima. O lekovitosti takvog odmora, kada je reč o Zlatiboru, mnogo toga nam mogu reći Ceca i Slobo, iskusni vodiči tima „Zlatiborske šetnje“, jer njihov slogan i jeste „Šetaj više – brini manje“.

“ Hodanje izaziva radost, polet, energičnost, još ako se odvija u prirodi, na čistom vazduhu, onda je to velika dobrobit. A gde ćete lepše prirode i čistijeg vazduha od ovog našeg, zlatiborskog? Još bih dodala da hodanje u grupi je još veća dobit zato što upoznajemo druge ljude i povezujemo se sa njima“, priča nam Svetlana Blagojević, jedna od idejnih tvoraca i osnivača tima „Zlatiborske šetnje“.

Ukoliko se nalazite prvi put na Zlatiboru i prošetali bi ste a ne znate kuda, ili vam je mrsko da to činite sami, potražite ovaj šetalački tim koji nudi najraznovrsnije, najmaštovitije rekreativne šetnje, od sigurice do one za iskusne šetače, od porodične preko noćne do kulturno -istorijske i foto šetnje.

„Zlatibor ima mnogo toga u ponudi, ali je možda malo nedostajalo onoga što Zlatibor najviše ima, a to je – da se hoda u prirodi i čistom vazduhu“, istakla je Ceca. Na priču se nadovezuje i Slobodan Mićunović:

„Kada smo smišljali ceo ovaj program, trudili smo se da osmislimo što više različitih šetnji kako bi smo imali da ponudimo za svakoga po nešto. Ona koje se u poslednje vreme izdvaja je, npr. porodična šetnja gde učestvuju roditelji sa decom, što nam je posebno drago. Šetajući prirodom trudimo se da deci organizujemo razne aktivnosti koje bi bile interesantne za njih. Najčešće su to igrice sa loptom, takmičenja, a pre neki dan smo puštali zmajeve.“

Posebno atraktivne su noćne šetnje koje podjednako oduševljavaju i mlađe i starije.

„Ta šetnja je potpuno druga dimenzija i za nas, na neki način, nova jer smo skoncentrisani najviše na lampe, i zvuke koji dolaze u noći, cvrčke… To je tako lepo. Onda se trudimo da odemo, npr. do staze na Trobrdu odakle se Zlatibor vidi kao na dlanu„, ističe Svetlana.

A za usamljene tu je i tra-pa šetnja .

„Tu se javljaju ljudi koji su sami, kojima treba društvo i oni se prijavljuju za tu šetnju. Bilo je, naravno, interesovanja, nekoliko takvih šetnji smo organizovali. Ne znamo šta se kasnije dešavalo, ali mi smo odradili naš deo posla“, sa osmehom odgovara Slobo.

Od svojih vodiča iz „Zlatiborskih šetnji“ saznaćete sve o Trobrdu i Jedinom boru do kojeg , kada stignete, možete pomisliti želju kao kada ubacite novčić u bunar ili fontanu, o najstarijim zlatiborskim vilama, poseti kralja, a sve usput šetajući, gledajući, uživajući, uz pravilno disanje na zdravom planinskom vazduhu.

Mirjana Ranković Luković

Izvor:zlatiborpress.rs/TV Čajetina

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla