8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Crveni krst Užice u uspešno izvedenoj akciji evakuacije i zbrinjavanja

Užički Crveni krst je u petak, 18. januara izveo uspešnu akciju evakuacije i zbrinjavanja u Opštoj bolnici u Užicu teško bolesnog 82-dvogodišnjeg žitelja sela Ljubanje u kanjonu Dervente.  U ovoj akciji, izvedenoj u veoma teškim uslovima, po snegu i u kasnim popodnevnim satima, u nepristupačnom terenu, učestvovala je ekipa koju su činili: Danilo Starčević koji je bio zadužen za pružanje prve pomoći, Marko Bosić koji je vozio motorne sanke i Žunić Stefan i Ćitić Dragomir koji su pomagali u transportu obolelog.

-Krenuli smo na teren na poziv predsednika Mesne zajednice Ljubanje, i u zaista teškim uslovima, stigli do ugroženog gde smo konstatovali da je u pitanju problem vezan za srčana oboljenja. Alarmirali smo ekipu zdravstvenog centra Užice, i nakon ukazane prve pomoći na terenu, pristupili smo evakuaciji- rekao je Danilo Starčević i dodao:

-Ovo je bila samo jedna od mnogobrojnih  intervencija ove zime, druga koja se tiče evakuacije i zbrinjavanja, dok je ostatak naših aktivnosti na terenu bio usmeren na doturanje humanitarne pomoći. Zahvalni smo i ekipi prijemnog odeljenja Opšte bolnice Užice koji su vrlo profesionalno odreagovali u ovoj intervenciji.

Marko Bosić koji je vozio motorne sanke kaže da je put do Ljubanja i nazad bio izuzetno naporan:

-Otežavajuće okolnost bila je što je poziv za pomoć stigao u poslepodnevnim satima, pa nas je na putu do kuće uhvatio mrak. Morali smo dva puta da pređemo reku, sankama, pa da savladamo bedem, a onda nas je sačekao uspon do same kuće, do koje, inače, i po suvom vremenu ne postoji prilazni put. Kuća u kojoj živi deda je u katastrofalnom stanju, i to je bio još jedan od tužnih prizora u kojima smo nalazili stare i bolesne na terenu. Sam put u jednom pravcu je trajao nekih dvadeset minuta do pola sata, ali s obzirom na okolnosti činilo se da sve traje mnogo duže. Za ovakve intervencije pored dobre volje potrebna je zaista velika obučenost i iskustvo, pošto se zaista radi o teškim uslovima sa visokim stepenom rizika.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić / Naslovni foto: Crveni krst Užice, akcija u kanjonu Dervente

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla