1.6 C
Uzice
28 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Crveni krst Užice u uspešno izvedenoj akciji evakuacije i zbrinjavanja

Užički Crveni krst je u petak, 18. januara izveo uspešnu akciju evakuacije i zbrinjavanja u Opštoj bolnici u Užicu teško bolesnog 82-dvogodišnjeg žitelja sela Ljubanje u kanjonu Dervente.  U ovoj akciji, izvedenoj u veoma teškim uslovima, po snegu i u kasnim popodnevnim satima, u nepristupačnom terenu, učestvovala je ekipa koju su činili: Danilo Starčević koji je bio zadužen za pružanje prve pomoći, Marko Bosić koji je vozio motorne sanke i Žunić Stefan i Ćitić Dragomir koji su pomagali u transportu obolelog.

-Krenuli smo na teren na poziv predsednika Mesne zajednice Ljubanje, i u zaista teškim uslovima, stigli do ugroženog gde smo konstatovali da je u pitanju problem vezan za srčana oboljenja. Alarmirali smo ekipu zdravstvenog centra Užice, i nakon ukazane prve pomoći na terenu, pristupili smo evakuaciji- rekao je Danilo Starčević i dodao:

-Ovo je bila samo jedna od mnogobrojnih  intervencija ove zime, druga koja se tiče evakuacije i zbrinjavanja, dok je ostatak naših aktivnosti na terenu bio usmeren na doturanje humanitarne pomoći. Zahvalni smo i ekipi prijemnog odeljenja Opšte bolnice Užice koji su vrlo profesionalno odreagovali u ovoj intervenciji.

Marko Bosić koji je vozio motorne sanke kaže da je put do Ljubanja i nazad bio izuzetno naporan:

-Otežavajuće okolnost bila je što je poziv za pomoć stigao u poslepodnevnim satima, pa nas je na putu do kuće uhvatio mrak. Morali smo dva puta da pređemo reku, sankama, pa da savladamo bedem, a onda nas je sačekao uspon do same kuće, do koje, inače, i po suvom vremenu ne postoji prilazni put. Kuća u kojoj živi deda je u katastrofalnom stanju, i to je bio još jedan od tužnih prizora u kojima smo nalazili stare i bolesne na terenu. Sam put u jednom pravcu je trajao nekih dvadeset minuta do pola sata, ali s obzirom na okolnosti činilo se da sve traje mnogo duže. Za ovakve intervencije pored dobre volje potrebna je zaista velika obučenost i iskustvo, pošto se zaista radi o teškim uslovima sa visokim stepenom rizika.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić / Naslovni foto: Crveni krst Užice, akcija u kanjonu Dervente

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla