ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Crni vrh i dalje u vatri, borba za ljude i objekte

Požar koji je još u nedelju zahvatio vrhove planine Crni vrh na teritoriji opštine Priboj a kasnije se proširio na više od 100 hektara borove šume, i dalje ne miruje. Sve raspoložive vatrogasne jedinice iz Zlatiborskog okruga i drugih delova Srbije, peti dan se bore sa vatrom. Trenutno je sva pažnja usmerena na zaštitu okolnih objekata i stanovništva, šumu nije moguće ugasiti. Dva požara koja su kasnije zahvatila Rutoše i Kratovo na teritoriji Nove Varoši, stavljena su pod kontrolu.

Tri dana je gorelo nisko rastinje, borove iglice i sasušena trava na Crnom vrhu a onda se mestimično požar širio na stabla dok je danas u plamenu znatan deo borove šume. Kako Nova.rs saznaje, pored svih raspoloživih vatrogasnih jedinica iz Zlatiborskog okruga, na Crni vrh su stigli i vatrogasci iz Čačka, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara ali se od gašenja šume odustalo. Borba sa vatrom u borovoj šumi je postala nemouća pa su svi usmereni na sprečavanje širenja vatre van šume na okolne objekte. Meštani danima bez sna, gledaju kako vatra guta sve pred sobom i strahuju za svoja ognjišta.

“Ne spavamo noćima, gledamo vatrogasce, svaka im čast, daju sve od sebe u borbi sa plamenom ali ne vredi, ne posustaje. Dim kulja na sve strane, temperatura ne pada, vetar je najviše doprineo da se razbukti sve, priroda pokazuje svoju moć. Jasno nam je da će šumu ugasiti samo kiša, na ovoj vrelini nema pomoći. Vatrogasci su tu dan i noć, bore su koliko je moguće ali ne može. Sada čuvaju od vatre nas i za naše objekte, sada je najvažnije da to spasemo i živu glavu, ostalo ne vredi spašavati”, kažu zabrinuti meštani.

Druga dva požara, koja su nešto kasnije zhvatila Rutoše i Kratovo, sa druge strane Uvca, u Novoj Varoši, stavljena su pod kontrolu pa trenutno nema bojazni od daljeg širenja vatre. Ova dva požara zahtevala su uporedno angažovanje vatrogasih jedinica koje su prvobitno delovale na gašenju Crnog vrha.

Nepristupačnost terenu, pogotovo na obroncima ka reci, dodatni su problem vatrogascima. Sve snage su usmerene na sprečavanju izlaska vatre iz šume ka objektima.

Požar je još u nedelju, najverovatnije izazvao udar groma, a meštani su, posle guste magle tek u ponedeljak videli gust dim na vrhu planine, kada su i pozvali vatrogasce. Bez obzira na predanu borbu sa vatrom, ugasiti požar u šumi više nije izvodljivo. Ugasiće ga priroda, koja ga je i izazvala pa su kušni oblaci jedina nada da agonija na Crnom vrhu prestane.

Izvor/Foto: nova.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце