OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Црква Светог Ђорђа у суботу 6. јуна организује свечану литију поводом славе Града Ужица

У суботу, 6. јуна, са почетком у 18 часова, Црква Светог Ђорђа организује свечану литију поводом славе Града УжицаСилазак Светог Духа на Апостоле – Тројице.

Црква Светог Ђорђа позива све суграђане да дођу на свечану литију и да у слози и миру заједно прославимо овај празник – славу.

Педесети дан после Васкрса Господа нашега Исуса Христа, одн. десети дан после Спасовдана, наша Црква слави Духове или Свету Тројицу.

На тај дан апостоли су се сви заједно окупили на једном месту. Одједном је настала хука са неба која је испунила кућу у којој су седели. Пламтећи језици испуњени Светим Духом поставили су се на сваког од њих. Тако су апостоли примили Светог Духа и почели да говоре другим језицима – како им је Дух Свети дао да говоре. Народ се туда окупљао и слушао како говоре њиховим језиком. Сви су се дивили и чудили говорећи: “Гле, зар нису сви ови што говоре Галилејац?”

На тај начин Господ је послао апостоле да проповедају веру хришћанску по целом свету.

Тако се испуни оно што је Исус својим ученицима пред одлазак на небо обећао.

Сила Светог Духа одмах је почела да дејствује, јер је Петар ватреном речју придобио тога дана три хиљаде људи за Христову науку.

Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или царства Божијег на земљи од Господа Исуса Христа. Од тога момента црква Христова је почела да живи пуним животом и да расте, примањем к себи других душа. Тако да се овај празник сматра и “рођенданом” Цркве Христове.

У спомен овог важног и знаменитог догађаја, Силаска Светог Духа на апостоле и у част Свете Тројице, Бога у три лица, а посебно у част Светог Духа, слави црква празник који се зове Педесетница, јер се слави у педесети дан после Пасхе – Васкрса, када су Јудеји салвили своју Педесетницу. С тога овај празник има три назива: Тројице, Силазак Светог Духа наапостоле ( Духови ) и Педесетница.

Увек пада у недељу и прославља се три дана у нашем народу. Тих дана многи градови и села прослављају заветине тј. колективне славе мештана које су често праћене вашарима. Такође, ово је и крсна слава многих домова.

svetigora.com/oglasnatabla.info

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla