OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Čomić: Zakon o istopolnom partnerstvu pred poslanicima do proleća

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je danas da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Čomić je na TV Prva rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

– To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustavom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava – kaže Čomić.

Upitana kako će izgledati debata o tom propisu, ministarka je rekla da će to biti dijalog sa civilnim društvo i strukom, dijalog unutar vlade, ali i dijalog sa poslanicima.

– Svesna sam da je svaki antidiskriminacioni propis problem za društvo zato što vam brani ponašanje zasnovano na predrasudi. Svaki antidiskriminacioni propis teško prolazi u društvu – kaže Čomić.

Razgovaraće, kako navodi, sa ljudima koji se protive tom zakonu.

Upitana o obnovi dijaloga vlasti i opozicije i da li bi možda mogla da bude posrednik u tim razgovorima, Čomić je rekla da je taj dijalog u nadležnosti Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Čomić je rekla da Evropska komisija, ali nijedno ministarstvo i vlada ne smeju u to da se mešaju.

Na pitanje ima li energije da uradi sve planirano, navela je da joj je mandat oročen na godinu dana, a da pažljivo sluša i „režanje neprijatelja i ćutanje prijatelja“.

– Ako za godinu dana ne možete da povećate ocenu za vladavinu prava za 20 odsto sa sadašnjih niskih 2,2 na 2,64, ako ne možete da ispunite plan koji smo sami sebe zadali pre dve, tri, četiri ili pet godina, onda to neće moći ni sledeće godine – rekla je Čomić.

Navela je da nije član nijedne političke partije i da ne planira da se učlani u SNS. Na pitanje kako komentariše dešavanja u DS, čiji je bila član, Čomić je rekla da je „ostalo samo ćutanje“.

Kurir.rs/Tanjug / Foto: Zorana Jevtić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Zlatiborskom okrugu virus covid 19 potvrđen još kod 102 lica

Oglasna Tabla

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Slabovidom desetogodišnjem dečaku iz Sevojna potreban novac za još dve operacije oka

Oglasna Tabla