ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Чланови четири Савета града Ужица разговарали о загађењу ваздуха и решавању овог проблема

Законска обавеза јединица локалних самоуправа је ревизија Плана квалитета ваздуха, као и Краткорочног плана заштите квалитета ваздуха. Данашњи састанак четири Савета града Ужица је први корак у дефинисању мера које је неопходно спровести, не само у оквиру измена ових докумената, већ и за дефинисање јасних активности свих ресора локалне самоуправе, које је неопходно спроводити у циљу постизања доброг квалитета ваздуха.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, која је присуствовала састанку, унапређење квалитета ваздуха један је од кључних приоритета, а ревизија планских докумената за управљање квалитетом ваздуха један од предуслова за успешно решавање овог комплексног проблема.

“Квалитет ваздуха у Граду Ужицу прати се више од 30 година и једна смо од ретких локалних самоуправа која је у претходном периоду предузела велики број мера и активности са циљем смањења загађења ваздуха. Поред гасификације и конверзије јавних котларница већ осам година успешно спроводимо и пројекат за смањење загађења пореклом из индивидуалних извора, кроз суфинасирање пројеката замене ложних уређаја и енергетску санацију објеката. Град Ужице је препознао и категорију социјално угрожених домаћинстава и за њих приремио посебан програм набавке ложних уређаја са ознаком еко дизајна. За ове пројекте до сада је у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике издвојено преко 260 милиона динара и суфинасирана нека од мера на више од 2700 објеката.

Проблем загађења ваздуха је веома комплексан и за његово решавање је потребно доста времена и средстава. Да идемо у добром правцу говори чињеница да се и поред неповољних временских услова изазваних климатским променама, смањује број дана са веома високим вредностима загађујућих материја”, закључила је градоначелница.

Саму ревизију Плана квалитета ваздуха град ће одрадити у сарадњи са UNDP у оквиру подршке градовима и општинама за унапређење планова квалитета ваздуха. Ипак, како је истакла градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић најпре се морају препознати проблеми који ће се у наредном периоду решавати.

“Зелени савет, Штаб за ванредне ситуације, Савет за безбедност саобраћаја и Савет за здравље града Ужица према оснивачком акту својим деловањем имају значајну улогу у заштити животне средине, а правовременим и добро одабраним активностима адекватно могу и треба да креирају мере које ће у будућем периоду допринети решавању највећег проблема града Ужица, а који се односи на квалитет ваздуха. Решења, које ова саветодавна тела буду предложила  ће се односити на унапређење деловања локалне самоуправе у циљу заштите здравља и то највише кроз превенцију и елиминацију узрока загађења ваздуха”.

Руководилац Одељења за заштиту животне средине и одрживи развој Светлана Дракул, предочила је и да се неопходност ревизије Краткорочног акционог плана заштите квалитета ваздуха огледа и у чињенци да је постојећи усвојен још 2015. године.

Према њеним речима, да би се донео што квалитетнији документ неопходно је да учешће у његовој изради узму сва стручна и саветодавна тела града Ужица, уз обавезно укључивање јавности, грађана и организација цивилних друштава. Скренула је пажњу и на усвојен кровни документ у области управљања квалитетом ваздуха у Републици Србији – Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период 2022-2030. година са акционим планом, а који је за град Ужице поред општих политика и мера за смањење загађења ваздуха предвидео и специфичне мере.

На изради ових важних планских докумената интезивно ће се радити у наредном периоду, а једна од конкретних активности коју наши суграђани могу да очекују у најскорије време је постављање урбаних фото-биореактора (“Течног дрвета”).

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временски преокрет у наредном периоду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављена процедура пријаве средњошколаца за 10 хиљада динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатно даје земљу за органску производњу – Зоран уступа њиве породицама које хоће да раде на њима

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЕПС продужио рок доспећа рачуна за октобар до 30. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „Три хлеба насушна“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Новине у здравству: Златибору амбуланта, Ужицу „магнети“

ОГЛАСНА ТАБЛА

82. годишњица битке на Кадињачи

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путеви“ расписали тендер за санацију „црних тачака“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од 1. јануара нови услови пензионисања жена

ОГЛАСНА ТАБЛА