Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Чланови четири Савета града Ужица разговарали о загађењу ваздуха и решавању овог проблема

Законска обавеза јединица локалних самоуправа је ревизија Плана квалитета ваздуха, као и Краткорочног плана заштите квалитета ваздуха. Данашњи састанак четири Савета града Ужица је први корак у дефинисању мера које је неопходно спровести, не само у оквиру измена ових докумената, већ и за дефинисање јасних активности свих ресора локалне самоуправе, које је неопходно спроводити у циљу постизања доброг квалитета ваздуха.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, која је присуствовала састанку, унапређење квалитета ваздуха један је од кључних приоритета, а ревизија планских докумената за управљање квалитетом ваздуха један од предуслова за успешно решавање овог комплексног проблема.

“Квалитет ваздуха у Граду Ужицу прати се више од 30 година и једна смо од ретких локалних самоуправа која је у претходном периоду предузела велики број мера и активности са циљем смањења загађења ваздуха. Поред гасификације и конверзије јавних котларница већ осам година успешно спроводимо и пројекат за смањење загађења пореклом из индивидуалних извора, кроз суфинасирање пројеката замене ложних уређаја и енергетску санацију објеката. Град Ужице је препознао и категорију социјално угрожених домаћинстава и за њих приремио посебан програм набавке ложних уређаја са ознаком еко дизајна. За ове пројекте до сада је у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике издвојено преко 260 милиона динара и суфинасирана нека од мера на више од 2700 објеката.

Проблем загађења ваздуха је веома комплексан и за његово решавање је потребно доста времена и средстава. Да идемо у добром правцу говори чињеница да се и поред неповољних временских услова изазваних климатским променама, смањује број дана са веома високим вредностима загађујућих материја”, закључила је градоначелница.

Саму ревизију Плана квалитета ваздуха град ће одрадити у сарадњи са UNDP у оквиру подршке градовима и општинама за унапређење планова квалитета ваздуха. Ипак, како је истакла градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић најпре се морају препознати проблеми који ће се у наредном периоду решавати.

“Зелени савет, Штаб за ванредне ситуације, Савет за безбедност саобраћаја и Савет за здравље града Ужица према оснивачком акту својим деловањем имају значајну улогу у заштити животне средине, а правовременим и добро одабраним активностима адекватно могу и треба да креирају мере које ће у будућем периоду допринети решавању највећег проблема града Ужица, а који се односи на квалитет ваздуха. Решења, које ова саветодавна тела буду предложила  ће се односити на унапређење деловања локалне самоуправе у циљу заштите здравља и то највише кроз превенцију и елиминацију узрока загађења ваздуха”.

Руководилац Одељења за заштиту животне средине и одрживи развој Светлана Дракул, предочила је и да се неопходност ревизије Краткорочног акционог плана заштите квалитета ваздуха огледа и у чињенци да је постојећи усвојен још 2015. године.

Према њеним речима, да би се донео што квалитетнији документ неопходно је да учешће у његовој изради узму сва стручна и саветодавна тела града Ужица, уз обавезно укључивање јавности, грађана и организација цивилних друштава. Скренула је пажњу и на усвојен кровни документ у области управљања квалитетом ваздуха у Републици Србији – Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период 2022-2030. година са акционим планом, а који је за град Ужице поред општих политика и мера за смањење загађења ваздуха предвидео и специфичне мере.

На изради ових важних планских докумената интезивно ће се радити у наредном периоду, а једна од конкретних активности коју наши суграђани могу да очекују у најскорије време је постављање урбаних фото-биореактора (“Течног дрвета”).

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА