Home / FOTO RAZGLEDNICA / Čigotin dan zdravlja na Kraljevom trgu

Čigotin dan zdravlja na Kraljevom trgu

U poslednjoj nedelji jula na Kraljevom trgu je sprovedena još jedna akcija „Čigotin dan zdravlja“. I ovoga puta bilo je dosta zainteresovanih kako žitelja opštine Čajetina, tako i turista koji su želeli da provere svoju zdravstvenu sliku kroz osnovne preglede.

Kraj jezera u centru Zlatibora danas je bilo dosta šetača koji su koristili vreme bez padavina da prošetaju, uživaju u svežem vazduhu, lepom pogledu i druženju. Akcija Čigotinog tima koji je i ovog utorka sprovodio besplatne preglede merenja krvnog pritiska, šećera u krvi i provere telesne mase izazvala je, kao i prethodnih godina, veliko interesovanje pa je štand bio veoma dobro posećen.

„Ova akcija je naišla na dobar odziv kako kod meštana tako i svih turista upravo zbog toga što mogu besplatno, za veoma kratko vreme, da provere pritisak, nivo šećera u krvi i izmere se na našoj vagi. Najviše i jesu zainteresovani za merenje na Tanita vagi koja pokazuje odnos masti, mišića i telesne tečnosti“, kaže Jovana Marjanović iz Služba za odnose sa javnošću i marketing.

U Čigotinom timu građanima na raspolaganju stoje doktor, nutricionista i medicinska sestra koji ih, nakon provere rezultata, po potrebi dalje upućuju na podrobnije pretrage, ili im na licu mesta daju savete vezane za ishranu i fizičke aktivnosti kojima će poboljšati zdravstvenu sliku.

„Generalno su zainteresovani, dolaze, pitaju šta se tu radi, prilaze, iskontrolišu se… Pronalazimo prilikom kontrola i neke početne dijabetese za koje ljudi ne znaju, prosto im je šećer malo preko granice, tako da to možemo nekim savetom da iskorigujemo i naravno, uputimo ih kod interniste da se iskontrolišu malo detaljnije. Isto je i sa pritiskom ili poremećajima vezanim za ishranu. Tako oni dođu do dobrih informacija, a njihovo je dalje kako će to , u svom svakodnevnom životu, da sprovedi i dođu do nekog krajnjeg rezultata“, objašnjava Olivera Milošević, viši nutricionista -dijetetičar.

Za proveru zdravstvene slike zainteresovana je i mlađa populacija, ali je ipak najviše penzionera. O sprovođenju ovakve vrste akcija neki od njih su rekli:

„Bio sam 30 godina u Evropi i kod njih nema ništa džabe. A ovo što je kod nas i što sprovode lekari u domovima zdravlja, to je nešto pozitivno za naše društvo, za naš narod, u stvari , koji je u nekoj tranziciji i koja teško prolazi. Ova je akcija super!“, kaže za „Zlatiborpres“ Milivoje Kalan iz Obrenovca. U tom mišljenju nije usamljen.Obrad Aleksić iz Zlatibora takođe je pun dobrih reči o potezu Čigote.

„Mnogo je dobro zato što može da se provere ne samo šećer, što je mene interesovalo, nego i pritisak i merenje težine i svega…Mnogo je dobro za meštane i za goste koji borave na Zlatiboru“.

„Čigotin dan zdravlja“ nastaviće se i u avgustu, u već ustaljenom terminu: svakoga utorka od 9 do 12 časova.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/