-2.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Čigotin dan zdravlja na Kraljevom trgu

U poslednjoj nedelji jula na Kraljevom trgu je sprovedena još jedna akcija „Čigotin dan zdravlja“. I ovoga puta bilo je dosta zainteresovanih kako žitelja opštine Čajetina, tako i turista koji su želeli da provere svoju zdravstvenu sliku kroz osnovne preglede.

Kraj jezera u centru Zlatibora danas je bilo dosta šetača koji su koristili vreme bez padavina da prošetaju, uživaju u svežem vazduhu, lepom pogledu i druženju. Akcija Čigotinog tima koji je i ovog utorka sprovodio besplatne preglede merenja krvnog pritiska, šećera u krvi i provere telesne mase izazvala je, kao i prethodnih godina, veliko interesovanje pa je štand bio veoma dobro posećen.

„Ova akcija je naišla na dobar odziv kako kod meštana tako i svih turista upravo zbog toga što mogu besplatno, za veoma kratko vreme, da provere pritisak, nivo šećera u krvi i izmere se na našoj vagi. Najviše i jesu zainteresovani za merenje na Tanita vagi koja pokazuje odnos masti, mišića i telesne tečnosti“, kaže Jovana Marjanović iz Služba za odnose sa javnošću i marketing.

U Čigotinom timu građanima na raspolaganju stoje doktor, nutricionista i medicinska sestra koji ih, nakon provere rezultata, po potrebi dalje upućuju na podrobnije pretrage, ili im na licu mesta daju savete vezane za ishranu i fizičke aktivnosti kojima će poboljšati zdravstvenu sliku.

„Generalno su zainteresovani, dolaze, pitaju šta se tu radi, prilaze, iskontrolišu se… Pronalazimo prilikom kontrola i neke početne dijabetese za koje ljudi ne znaju, prosto im je šećer malo preko granice, tako da to možemo nekim savetom da iskorigujemo i naravno, uputimo ih kod interniste da se iskontrolišu malo detaljnije. Isto je i sa pritiskom ili poremećajima vezanim za ishranu. Tako oni dođu do dobrih informacija, a njihovo je dalje kako će to , u svom svakodnevnom životu, da sprovedi i dođu do nekog krajnjeg rezultata“, objašnjava Olivera Milošević, viši nutricionista -dijetetičar.

Za proveru zdravstvene slike zainteresovana je i mlađa populacija, ali je ipak najviše penzionera. O sprovođenju ovakve vrste akcija neki od njih su rekli:

„Bio sam 30 godina u Evropi i kod njih nema ništa džabe. A ovo što je kod nas i što sprovode lekari u domovima zdravlja, to je nešto pozitivno za naše društvo, za naš narod, u stvari , koji je u nekoj tranziciji i koja teško prolazi. Ova je akcija super!“, kaže za „Zlatiborpres“ Milivoje Kalan iz Obrenovca. U tom mišljenju nije usamljen.Obrad Aleksić iz Zlatibora takođe je pun dobrih reči o potezu Čigote.

„Mnogo je dobro zato što može da se provere ne samo šećer, što je mene interesovalo, nego i pritisak i merenje težine i svega…Mnogo je dobro za meštane i za goste koji borave na Zlatiboru“.

„Čigotin dan zdravlja“ nastaviće se i u avgustu, u već ustaljenom terminu: svakoga utorka od 9 do 12 časova.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla