14 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Četvrto veče pozorišnog festivala – PRIČE IZ BEČKE ŠUME, Dramsko kazalište Gavella, Zagreb

Četvrto veče pozorišnog festivala (četvrtak, 16.11, 19:30, Velika scena), rezervisano je za predstavu PRIČE IZ BEČKE ŠUME, koju po tekstu Odon fon Horvata, u režiji Igora Vuka Torbice izvodi Dramsko kazalište Gavella iz Zagreba.

„Ništa ne stvara takav osjećaj beskrajnosti kao glupost.“, riječi su koje nas uvode u svijet von Horváthovih „Bečkih šuma“, dajući nam naslutiti koju to ljudsku osobinu pisac ponajprije otkriva u temeljima Zla. Njegov onodobni Beč klaustrofobična je, histerična sredina, gdje su zatvorenost, uskogrudnost i beskrupuloznost skrivene iza prpošnih Straussovih valcera plodno tlo za rast fašizma, s teatralnošću koju austro-ugarski pisac potencira do groteske. Zato je ovaj komad ispod svoje melodramatike nabijen političnošću, vrlo suvremenom u dijagnozi i angažiranom u stavu. Pišući o von Horváthovoj dramatici, Darko Gašparović zaključuje kako je ona „postala začuđujuće aktualnim i lucidnim dokumentom naše zbilje u globalnim, svjetskim okvirima“, pri čemu su su „Priče iz Bečke šume“, taj pučki komad u tri dijela, vjerojatni vrhunac jednog izuzetnog i naprasno prekinutog opusa. U režiji Igora Vuka Torbice, kojeg zagrebačka publike poznaje preko sjajnog „Hinkemanna“, ali i začudno duhovitog beogradskog „Razbijenog krčaga“, pred nama je naslov s potencijalom moćne ansambl-predstave, zagledane u ono što se skriva iza fasade jednog uljuljanog i samodopadnog, a zapravo u sebe nesigurnog i na mržnju spremnog društva. Društva što zlokobno klikče: „Pazi što ti kažem; opet će biti rata! I mora ga biti! Uvijek će biti rata! / To da. Ali to bi bio kraj naše kulture. / Kultura ili ne… rat je prirodni zakon!“ 

Veliku podelu čine  Igor Kovač, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Franjo Dijak, Nela Kocscis, Filip Križan, Janko Rakoš, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Nataša Janjić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nikola Baće, Tena Nemet Brankov, Anja Đurinović Rakočević, Ivana Roščić. Dramaturg predstave je Katarina Pejović, kostimograf Marita Ćoro, a scenografiju potpisuje Branko Hojnik.

Ulaznice po ceni od 1000,00 dinara, mogu se kupiti na biletarnici pozorišta na dan izvođenja predstave.

Izvori:

http://www.jpf.uzickopozoriste.rs/index.php/festival/predstave/item/647-price-iz-becke-sume

http://www.gavella.hr/predstave/aktualne_predstave/price_iz_becke_sume

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla