10.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Četvrto veče pozorišnog festivala – PRIČE IZ BEČKE ŠUME, Dramsko kazalište Gavella, Zagreb

Četvrto veče pozorišnog festivala (četvrtak, 16.11, 19:30, Velika scena), rezervisano je za predstavu PRIČE IZ BEČKE ŠUME, koju po tekstu Odon fon Horvata, u režiji Igora Vuka Torbice izvodi Dramsko kazalište Gavella iz Zagreba.

„Ništa ne stvara takav osjećaj beskrajnosti kao glupost.“, riječi su koje nas uvode u svijet von Horváthovih „Bečkih šuma“, dajući nam naslutiti koju to ljudsku osobinu pisac ponajprije otkriva u temeljima Zla. Njegov onodobni Beč klaustrofobična je, histerična sredina, gdje su zatvorenost, uskogrudnost i beskrupuloznost skrivene iza prpošnih Straussovih valcera plodno tlo za rast fašizma, s teatralnošću koju austro-ugarski pisac potencira do groteske. Zato je ovaj komad ispod svoje melodramatike nabijen političnošću, vrlo suvremenom u dijagnozi i angažiranom u stavu. Pišući o von Horváthovoj dramatici, Darko Gašparović zaključuje kako je ona „postala začuđujuće aktualnim i lucidnim dokumentom naše zbilje u globalnim, svjetskim okvirima“, pri čemu su su „Priče iz Bečke šume“, taj pučki komad u tri dijela, vjerojatni vrhunac jednog izuzetnog i naprasno prekinutog opusa. U režiji Igora Vuka Torbice, kojeg zagrebačka publike poznaje preko sjajnog „Hinkemanna“, ali i začudno duhovitog beogradskog „Razbijenog krčaga“, pred nama je naslov s potencijalom moćne ansambl-predstave, zagledane u ono što se skriva iza fasade jednog uljuljanog i samodopadnog, a zapravo u sebe nesigurnog i na mržnju spremnog društva. Društva što zlokobno klikče: „Pazi što ti kažem; opet će biti rata! I mora ga biti! Uvijek će biti rata! / To da. Ali to bi bio kraj naše kulture. / Kultura ili ne… rat je prirodni zakon!“ 

Veliku podelu čine  Igor Kovač, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Franjo Dijak, Nela Kocscis, Filip Križan, Janko Rakoš, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Nataša Janjić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nikola Baće, Tena Nemet Brankov, Anja Đurinović Rakočević, Ivana Roščić. Dramaturg predstave je Katarina Pejović, kostimograf Marita Ćoro, a scenografiju potpisuje Branko Hojnik.

Ulaznice po ceni od 1000,00 dinara, mogu se kupiti na biletarnici pozorišta na dan izvođenja predstave.

Izvori:

http://www.jpf.uzickopozoriste.rs/index.php/festival/predstave/item/647-price-iz-becke-sume

http://www.gavella.hr/predstave/aktualne_predstave/price_iz_becke_sume

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla