OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI UŽIČKE VESTI

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Radovi užičkih studenata na umetničkim školama, fakutetima i višim školama predstavljaju se u rodnom gradu ove godine ravno četvrt veka, a jubilarna izložba otvorena je u Gradskoj galeriji 15. avgusta. Njih jedanaestoro koji su školovanje nastavili u Novom Sadu, Beogradu , Kragujevcu i Trebinju zabeležilo je ovom izložbom još jedno izlagačko iskustvo, mladim umetnicima potrebno koliko i školovanje, a forme likovnog izražavanja kao i tehnike publici su dale uvid u nadolazeću raznovrsnost stvaralaštva koja se u ovih godina neguje u našim akademskim krugovima. 

Kako je na otvaranju izložbe rekao urednik  programa galerije, Miroslav Vergović, “za proteklih 25. godina na izložbama “Oni koji dolaze” izlagao je najveći broj umetnika koji se mogu podvesti pod pojam užičke likovne scene”.

-Izložba je zamišljena kao revijalna, sa jednostavnom namerom da se Užičani, naši sugrađani, upoznaju sa radom i stvaralaštvom u nastajanju , mlade generacije ponikle ovde, među njima, da čuju za imena budućih umetnika od kojih će jedan broj njih, pokazalo se tako do sada, nastaviti svoj rad upravo ovde, u svom gradu.

Po pitanju tradicije ove izlože, Vergović je naglasio i da, “od 2006. godina kada je stasala prva generacija đaka Umetničke škole Užice na izložbi učestvuju i studenti koji nisu isključivo iz Užica ali su neodvojivi deo užičkog likovnog miljea a koji su danas aktivni činilac likovnog života u našem gradu i regionu”.

 Da stasavaju talentovane generacije pokazuje činjenica da je Kristina Božović, student treće godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Međunarodnom grafičkom bijenalu Suva igla osvojila nagradu Učiteljskog fakulteta.  Kreativna snaga pojedinca u grupi jedan je od činilaca koji podstiče potencijal zbira, a da li situacija može da bude i obrnuta pitali smo upravo Kristinu:

-Vrlo je važno „upasti“ u dobru generaciju, dobru grupu i klasu, jer ako je radna atmosfera na klasi, produkcija a time i mogućnost da radovi budu uspešniji se povećaju. Ne kažem da je količina bitna, ali ako svaki student uradi recimo 20 grafika tokom godine, siigurno je da će kroz proces njihove izrade nešto naučiti što nije isto kao kad uradi pet godišnje. Osim generacije, ili klase, bitno je i kod kog profesora studirate, pa je važno da profesor zna šta hoće od svojih studenata, da ih „ne kalupi“  u smislu da ne nastoji da ga studenti kopiraju, već da podstiče razvoj njihovog pojedinačnog kapaciteta u smislu pojedinačnih senzibiliteta.

Kristina kaže takođe, da je više nego srećna što je upravo na novosadskoj akademiji jer su profesori upravo onakvi kakve je želela: stručni u svojim oblastima ali i podsticajni za personalne kapacitete studenata, tako da uživa u obrazovanju koje uz visoke umetničke kriterijume  nudi i slobodu za razvoj kreativnosti.

Njeno mišljenje je da je kapacitet klase i generacije jako bitan za individualni napredak deli i Kristina Simović, student treće godine Filološko umentičkog fakulteta u Kragujevcu, i dodaje da podsticaj  u ovom smeru imaju i od profesorke:

-Naša profesorka, Jelena Šalinić Terzić, konstantno ističe da je kolektivni rad jako bitan, da je bitno da kroz studiranje steknemo kolegijlni odnost, da se trudimo da i privatno, mimo fakultata, komuniciramo u što većoj meri, da se družimo i zajedno radimo: da se okupljamo na zajedničkim časovima crtanja, na primer. Ona, na primer, kaže da motiv za crtanje nije bitan, već je važno da zajedno radimo, a pri tom, sigurna sam radi na motivaciji grupe, a stvaranje te prijatne radne atmosfere u klasi odličan je stimulans i za naš pojedinačni rad.

Kristina kaže da joj prija ta radna atmosfera i druženje na klasi kao i pristup profesorke prema njima, a studiranje u Kragujevcu je potvrdilo njena očekivanja u umetničkom obrazovanju, iako FILUM nije bio njen primarni cilj, ali je „život doveo tu gde treba“. Paralelno sa obavezama na fakultetu kojih nije malo, Kristina je u Kragujevcu našla vremena i za bavljenje svojom drugom ljubavi, muzikom, pa je aktivna i kao vokal benda Rumble.

Ona kaže da je izložbe poput ove ne postoje u Kragujevcu budući da studenti mogu da prikažu svoje radove jedno na završnoj izložbi na kraju godine na fakultetu, ali ne i u galerijama, za koje kaže da ih, „u odnosu na broj stanovnika Kragujevca, ima malo“. Ovogodišnja izložba u Užicu je njena treća po redu kolekivna u svom gradu, i kaže da je „jako dobro što se izlažu radovi studenata sa različitih fakulteta“ budući da tako i sami mogu da steknu uvid šta se i kako radi u drugim mestima, ali i da se međusobno druže:

-Mogla bih, na primer da krtikujem stav društva, u celini, prema mladima i prema umetnosti, ali verujem da ni generacije pre nas nisu imale adekvatnu poziciju u društvu, pa su se izborile za opstanak. Dosta mladih ima nameru da ide „napolje“ nakon završene škole, što je ok, ako će se tamo negde stvoriti uslovi za stvaralački rad i karijeru. Što se tiče našeg grada, likovna scena je dosta jaka za razliku od nekih drugih mesta, ali treba malo više volje. Na primer,ni meni se nije dolazilo na ovu izložbu, iako su i moji radovi ovde, ali sam rekla sebi: ustaj, spremi se i hajde!, a moj primer, mislim da je, generalno i problem svakog Užičanina koga više mrzi da izlazi iz kuće  nego što ima interesovanja za izložbe i umetnost. Trebalo bi malo više da sami sebe pokrenemo, to je jedino što ovde nedostaje.

Na sličan način reaguje i Kristina Božović koja kaže da Užice i Novi Sad, u odnosu na broj stanovnika, imaju dovoljno izlagačkih kapaciteta, ali da je ova izložba u Užicu jedinstvena po tome što su zastupljeni radovi sa drugih akademija i fakulteta:

-Nije bitno samo razvijati se u okviru jednog fakulteta, klase ili grada, već i svoje radove staviti u kontekst kretanja na širem nivou, a ova izložba nam to omogućava. Jedino što nedostaje je malo više promocije, ne samo što se tiče naše izložbe, nego umetnosti i kulture uopšte. Premalo je takvih stvari u javnosti, a to dovodi do toga da publika postepeno gubi interesovanje,pa se umetnost u celokupnoj našoj javnosti svela na sporadičan događaj na margini. Užice ima kapaciteta, i to se vidi i i po našim umetnicima, po dosta organizovanoj lokalnoj likovnoj sceni, po tome što kada smo od profesora kada smo dolazili na prijemni na akademiju čuli: vi ste iz Umetničke škole Užice? O, pa sa vama ćemo lako…Samo nam treba malo više te vrste podrške, više publike, u svakom pogledu, ne samo na ovoj izložbi i ne samo na izložbama, i mislim da uz podršku profesora, roditelja, prijatelja, time stvaraju mnogo bolji uslovi za stvaralaštvo.

Na izložbi „Oni koji dolaze“ a koju je, u ime kolega, otvorila  Ana Papić sa Akademije umetnosti u Trebinju, izloženi su radove su predstavili :  Anđela Radošević, četvrta godina na FPU Beograd, Ana Pavić, četvrta godina na ALU Trebinje, Kristina Božović, treća godina na AU Novi Sad, Marija Ranković, treća godina AU Novi Sad, Nadežda Pavlović, druga godina na ALU Trebinje, Tijana Vasilijević, druga godina na Fakultetu savremenih umetnosti, Kristina Simović, treća godina na Filološko-umetničkom fakultetu Kragujevac, Lazar Tasić, druga godina na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti Beograd, Vladan Marjanović, treća godina FPU Beograd, Ivana Milosavljević, druga godina na Filološko-umetničkom fakultetu Kragujevac i Branko Jevđić, četvrta godina na FPU Beograd.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Na današnji dan počela Cerska bitka

Oglasna Tabla

U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole: Ministar pojasnio nedoumice oko nastave

Oglasna Tabla

Srednjoškolci, časovi će trajati po 30 minuta: ovo su dva modela nastave koja počinje od 1. septembra

Oglasna Tabla

Srbija uvodi obavezan PCR test i karantin od 14 dana za strance?

Oglasna Tabla

Vreme danas: Pretežno sunčano i toplo, do 33 stepena

Oglasna Tabla

Jovana i Marko iz Užica venčali se kao nekada u narodnoj nošnji (FOTO)

Oglasna Tabla

Arilje-dve reke

Oglasna Tabla

Potvrđeno je 11 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn

Oglasna Tabla