ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Једна од најчешће понављаних теза овде на Каматици јесте:

„ Финансије нису баук, само није имао ко да нас учи о њима“

Јасно заступамо ту тезу. Да нас је неко раније учио о управљању новцима, било у породици или као део школског образовања – данас би много мање људи имало дугове према банци или неком другом и, колико год (мало) новца имали – боље бисмо га распоредили.

Међутим, не вреди плакати над животом, већ се ваља потрудити да урадимо што више можемо са њим.

У том духу вам данас доносимо четири врло важне животне лекције о новцу, за које верујемо да младе генерације треба што раније да науче, можда чак и пре поласка у основну школу. Јер, што пре их науче, биће им лакше да иду кроз живот и често немирне финансијске воде.

Почни да штедиш што пре

Чак и врапци на грани знају да је Алберт Ајнштајн сложени каматни рачун назвао „најмоћнијом силом у универзуму“. Коришћењем овог механизма увећавате своје материјално богатство, а то се догађа када зарадите камату на новац који сте уштедели и на онај који зарадите. Ако деца почну да штеде што је раније могуће, готово је извесно да ће у животу имати и више него довољно новца, нарочито ако имамо у виду проток времена од детњства до зрелих година.

Понекад мора да се сачека са куповином

Родитељи често упадају у замку да својој деци желе да обезбеде апсолутно све што су можда они пропустили током одрастања. Нова играчка? Може! Нова одећа или најновије патике? Може и то! Ту онда настаје проблем, јер ће то дете врло вероватно постати набеђено и нестрпљиво, а у животу су то особине које знају доста да нас коштају. Као и у многим другим стварима, са новцем је кључно стрпљење. Уместо да одмах купитет детету играчку која кошта 1000 динара, боље је научити дете да те паре уштеди, па заједно одете и купите играчку када оно имај тај новац на гомили.

Онај ко има највише играчка није најбољи ни најпаметнији

Сви волимо да приуштимо себи нешто што желимо. Међутим, очекивања су нешто што штети нашем новцу, а често и деловима нашег живота који нема везе са новцем. То је онај моменат у одраслом животу када видимо да неко други има нешто велико и лепо, а ми…ми бисмо то жарко желели, али не можемо да достигнемо. Много људи мисли да је кључ успеха – радити што напорније да би се имало што више новца, са којим ћемо купити све што пожелимо. Међутим и најбогатији људи знају да је није све у материјалном, већ да има много тога (можда и највише) у искуствима и упознавању других људи.

Срећа долази од рада, а не са неба

Није мали број оних који успех приписују срећи. За успешне се углавном каже да су били „на правом месту у право време“ или да су познавали „праве људе“. Међутим, истина је да они заиста успешни раде напорно годинама да би дошли до онога што су зацртали. Уколико пронађете нешто што заиста волите да радите и што радите са великом страшћу, онда је велика вероватноћа да ћете постићи одличне финансијске резултате.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паклене врућине у петак у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

За новчану помоћ државе пријављено 1.100.668 деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије упозорава на лажне анкете банака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова изложба у Рефлектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

У фокусу Европске недеље мобилности и безбедност деце у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА