ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Четири распуста за основце и средњошколце у наредној школској години, за ђаке у Војводини један мање

У наредној школској години основци и средњошколци имаће четири распуста, док ће ученици у Војводини имати три. Школским календаром је предвиђено да ђаци имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст, док ученици у Покрајини неће имати јесењи распуст.

Иначе, у Србији важе два школска календара. За школе на територији АП Војводина календар доноси Покрајински секретаријат за образовање, док за остатак Србије календар доноси Министарство просвете.

Прво полугодиште за све ученике почиње у петак, 1. септембра. За ученике у Војводини се завршава у петак, 22. децембра, а за ђаке у остатку Србије недељу дана касније, 29. децембра.

Друго полугодиште за ученике у Покрајини почиње 15. јануара, док за ђаке у остатку Србије 22. јануара. Школска година за осмаке на целој територији Србије завршава се 31. маја, односно у петак 14. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит у петак, 22. марта 2024. године и у суботу, 23. марта 2024. године, а завршни испит биће 17, 18. и 19. јуна 2024. године.

Распусти

У току школске године ученици имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст. Јесењи распуст почиње у среду, 8. новембра 2023. године, а завршава се у петак, 10. новембра 2023. године. Спојено са викендом ђаци ће имати паузу од пет дана. Зимски распуст почиње у среду, 3. јануара 2024. године, а завршава се у петак, 19. јануара 2024. године. Ђаци се у школске клупе враћају у понедељак, 22. јануара.

Пролећни распуст почиње у понедељак, 29. априла 2024. године, а завршава се у понедељак, 6. маја 2024. године. спојено са викендима ђаци ће имати паузу од 10 дана. За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, а завршава се у петак, 30. августа 2024. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се у петак, 30. августа 2024. године.

За ђаке у Војводини школским календаром предвиђена су три распуста. За разлику од ученика у остатку Србије они неће имати јесењи распуст. За њих зимски распуст почиње у понедељак, 25. децембра 2023. године, а завршава се у петак 12. јануара 2024. године. Пролећни распуст почиње у четвртак 28. марта 2024. године, а завршава се у среду, 03. априла 2024. године.

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, а завршава се у петак, 30. августа 2024. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се у петак, 30. августа 2024. године.

Верски празници

Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде у дане следећих верских празника, и то: православци – на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице ‒ 10. априла 2024. године (на први дан Рамазанског бајрама) и 16. јуна 2024. године (на први дан Kурбанског бајрама), припадници јеврејске заједнице – 25. септембра 2023. године (на први дан Јом Kипура).

Припадници верских заједница које обележавају верске празнике по грегоријанском календару – 25. децембра 2023. године (на први дан Божића), припадници верских заједница које обележавају верске празнике по јулијанском календару – 7. јануара 2024. године (на први дан Божића), припадници верских заједница које обележавају дане ускршњих празника по грегоријанском и јулијанском календару – почев од Великог петка, закључно са другим даном Ускрса (католици – од 29. марта до 1. априла 2024. године, православни од 3. до 6. маја 2024. године).

Аутор: Славица Тувић

Извор: www.euronews.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА