Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Четири предлога за спречавање насиља у школама које ће Радна група разматрати

Други састанак Радне групе за спречавање насиља у школи заказан је за понедељак, 12. децембар, а већ су пристигли први предлози како да се изменама закона и подзаконских аката од насиља боље заштите ученици, али и наставници. Предстоји детаљна анализа и усаглашавање ставова, да би се све финализовало до 20. децембра.

Први предлози су:

– да се повећа број стручних сарадника у школама – психолога и педагога

– да негативна оцена из владања значи понављање разреда

– да се забрани употреба мобилних телефона током часа

– да се драстично повећају новчане казне за директоре који прикривају насиље, али и родитеље насилних ученика.

Радну групу чине представници репрезентативних синдиката, полиције, неколико министарстава, директори школа, психолози, педагози, као и стручњаци за безбедност.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије каже да су своје предлоге у писаној форми већ доставили Радној групи, да ће они бити разматрани на састанку у понедељак. Имају замерке на Правилник о поступању школе у случају насиља, као на одредбе Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) које се односе на насиље.

Унија се залаже да ђаци који имају јединицу из владања понављају разред. Тренутно, оцена из владања улази у просек, али због ње ученик не може да падне годину. У ЗОСОВ-у стоји да ученик понавља разред уколико има више од две јединице (осим оцене из владања). Предлог Уније је да се у закон дода став који каже да “ученик који је оцењен оценом незадовољавајуће (1) из владања понавља разред”.

“У Правилнику о поступању школа у случају насиља стоји да ученику може да се одреди друштвено-користан рад и да га надзире разредни старешина. У пракси је то тешко изводљиво да разредни старешина има времена за све то. Друга ствар се односи на новчане казне за родитеље у случају насиља. Закон је јасно дефинисао новчане казне, али поступак пред судом мора да води школа. Пракса је показала да школа нема капацитета да води судске поступке. То је разлог зашто се та одредба не примењује”, каже за Euronews Србија председница УСПРС Јасна Јанковић.

Николина Јанковић из Синдиката образовања Србије каже да је предлог њеног синдиката да се употреба мобилног телефона забрани и на часовима, али и на одморима уколико се користи у сврхе којима се угрожавају права других.

“Не можемо да забранимо ученицима да на одмору користе телефон, али може да се каже да не сме да се користи ако се угрожавају права других. Предложили смо да се појачају казнене одредбе за родитеље, али и директоре школа уколико прикривају насиље. Обавеза директора је да све надлежне институције обавести у случају насиља у школи – тужилаштво, полицију, центар за социјални рад. Уколико то не уради директор мора да одговара и изриче му се казна казна од 25.000 до 100.000 динара (по важећем закону). Ми смо тражили да се те казне повећају на 50.000 до 200.000 динара”, навела је Јанковић за Еуронеwс Србија.

Сматрају и да одговорност родитеља мора бити много већа и да законски предвиђене новчане казне од 5.000 до 100.000 динара треба повећати на 25.000 до 200.000 динара.

Цео текст: Euronews Srbija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА