14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ČERNI: ZAMENA CEVOVODA UŽICE MOŽE DA KOŠTA 2.000.000 EURA

Samo za zamenu magistralnog cevovoda, koji ove godine pet puta pucao, usled čega su žitelji naselja u višim delovima grada po nekoliko dana bili bez vode, Užicu će trebati oko dva miliona evra.

Institut „Jaroslav Černi“ juče je užičkom „Vodovodu“ dostavio ponudu za rekonstrukciju dotrajale 4,7 kilometara linije Cerovića brdo – Kapetanovina, od koje se vrti u glavi.

 Ponuda glasi – osam miliona dinara za projekat rekonstrukcije, plus 1,25 miliona evra za izvođenje radova koje podrazumeva ugradnju cevi čiji je rok trajanja 80 godina. Zamena podrazumeva samo magistralnu liniju, ne i krakove koji odvajaju ka višim zonama.

Još veći je problem, dodaje on, što u gradu ima 51 kilometar azbestnih cevi čiji je rok trajanja istekao ili ističe. Za prvih devet meseci ove godine „Vodovod“ je ostvario gubitak od 50 miliona dinara. Smanjenje cene vode za privrednike uslovilo je gubitak od 13 miliona dinara.

“ Četrnaest miliona manje smo prihodovali zbog smanjene potrošnje vode. Glavni razlog tome je štednja industrije, ali i kišno vreme tokom koga nije bilo potrebe da zalivanjem zasada. Uložili smo 15 miliona više za hemikalije za preradu sirove vode“,  kaže Ljujić.

 Šteta uzrokovana pucanjem cevi za koju je „Černi“ dao ponudu još nije sabrana. Tek ova linija je u 2016-oj pet puta krpljena a desetine hiljada kubika vode je izgubljeno njenim pucanjem.

„U dosta ulica smo rekonstruisali vodovodne i kanalizacione linije što je puno koštalo. Iako smo time uvećali vrednost mreže, to još uvek nije uknjiženo kao dobit“,  pojašnjava Ljujić.

Izvor: Blic

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla