Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Centrala „Pod gradom“ mesto gde se valja češće prisetiti lika i dela Nikole Tesle: „Tesla na Đetinji“

Već dugo zanemareni javni prostor ispred muzejskog dela stare hidrocentrale na Đetinji koji je namenjen za kulturno- umetnička i druga okupljanja za građane Užice oživeće 10. jula kada se ovde organizuje niz programa pod nazivom „Tesla na Đetinji. Ovaj program organizuje udruženje, po informacijama koje smo dobili, koje je pravno nastalo tokom ove godine sa istoimenim nazivom „Tesla na Đetinji“ a poteklo je iz članstva neformalne grupe građana koji su godinama unazad težili tome da ovom prostoru, staroj centrali i Đetinji kao potencijalu koji je vreme njenog nastanka iskrošćen na dobrobit Užica i Užičana, dodaju nove vrednosti prijemčive vremenu kome živimo. Datum održavanja manifestacija podudara se sa datumom kada se obeležava rođendan velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle.

Program u 17 časova izložbom radova male likovne kolonije na kojoj su se, na preporuku Umetničke škole Užice, na temu stare hidrocentrale, iskazali sledeći umetnici: Marijana Ćurčić, Slavko Luković, Vesna Aćimović Panić i Nataša Mirković. Kako su organizatori poručili: njihovo je bilo da obezbede prostor, materijal za rad i dobru energiju, a za umetnička dela pobrinuće se navedeni užički kreativci čija će  dva odabrana  rada biti poklon za goste ove manifestacije.

Tesla je, kako ističu organizatori, imao posrednu ali veliku ulogu u razvoju Užica, budući da je njegov naučni rad imao implikacije na razvoj čitavog čovečanstva, a centrala koja je podignuta po Teslinm pripcipima polifaznih struja bila je prva u Evropi, druga u svetu, sagrađena pet godina nakon one na Nijagari. I tu se priča o Tesli i Užicu ne završava, budući da je grad na Đetinji dugi niz decenija bio izvor više nego odličnih kadrova koji su se posvetili nauci i tehnice,  u praktičnim ili akademskih profesijama, a krenuli su od jako dobrih amaterskih radio klubova, različitih sekcija po školama koje su, svaka u nizu generacija imala po jednog svog genijalca koji je u žargonu nazivan Teslom, a čiji je on i suštinski bio i uzor i inspiracija.

Zbog toga je deo programa, nakon otvaranja izložbe, posvećen upravo razgovorima na temu stare centrale , njene izgradnje, ali i lika i dela velikog naučnika. Okrugli sto na temu „Tesla, večna inspiracija“ baviće se tim pitanjima a učesnici su prof. Dr Dobrosav Ružić, dipl. Inž. Elektrotehnike Goran Marjanović, i Stanko Stojiljković, urednik časopisa „ Nova galaksij“, koji će predstaviti najnovije izdanje ovog popularnog naučnog lista.

Da prostor ispred centrale  koji smo pomenuli na početku teksta bude u punoj funkciji, po zamisli graditelja, treba da se pobrinu upravo građani Užica koje organizator i ovim putem poziva da nakon završetka Okruglog stola budu deo kulturno umetničkog programa „Vizionarima u čast“. Za kraj večeri predviđen je nastup grupe „Ođila“.

Iz  organizacije poručuju da je cilj manifestacije:

Ukoračiti, ponovo, u mitski prostor ispod Starog grada; odavno to nije naše. Dok koračamo, slikamo, teoretišemo, filmujemo i pevamo, uvek imati na umu da je pravedno i nužno vratiti Centralu Užicu i Užice Centrali.

Ispripovedati priče o teškim danima i ljudima koji su nas iz njih izbavljali.

Dovesti svet u Užice i pokazati malim Teslama, ma kako ih danas zvali, da ima puta.

Poslati Užice u svet i pokazati mu da postoji život izvan ljutih centara.

Pored Teslinog jajeta da stoji delo nekog Užičanina, pa da ode dalje.

Podstaći, recimo, Tehničku školu, Radio-klub i Valjaonicu da se upuste u avanturu pravljenja Teslinog transformatora, pa kad pošalje munje, da prave nešto novo dogodine.

Ako ništa ne može, da se očuva ideja i prenese dalje.

Ulaz na program je slobodan.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić/foto:UOT

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ружић о мерама против насиља у школама: Биће повећан број педагога и психолога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Биће крцато и весело: Златибор за Нову годину чека 50.000 гостију и пола естраде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уређен центар не значи да је Златибор изгубио душу: три краве безбрижно шетају Краљевим тргом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када замирише кућа на: цимет ролнице, идеално за новогодишње празнике ( РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријава за вантелесну оплодњу са увезеним репродуктивним материјалом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пробни тест 24. марта – све промене у полагању које чекају осмаке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пијачари без фискалних каса до краја 2023. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

За Међународни дан планина награде најбољима у ПСС: Најбоље друштво „Рујно“ Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

ТО Златибор на шестој Туристичкој конференцији „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА