14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

CENTAR BEOGRADA U ZNAKU PREDSTOJEĆEG FESTIVALA „LICIDERSKO SRCE“

 

Najavljujući program 9-og Međunarodnog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce“ koji će biti održan se od 14. do 18. avgusta u Užicu, mladi članovi folklornih ansambala priredili su defile i program u Knez Mihailovoj ulici, koji je završen spletom igara na Trgu Republike.

Knez Mihailovom, koja je omiljena ulica gostiju Beograda, vijorili su se ukrasi, plesalo na tradicionalan način, svirali harmonika,kontrabas uz atraktivne narodne nošnje, a mladi članovi folklornih sekcija ovim programom  su najavili ovogodišnje izdanje festivala “Licidersko srce” na kome se očekuje se 27 ansambala iz Poljske, Turske, Bugarske, Grčke, Kine, Obale Slonovače i drugih zemalja.

Uz promociju folklornog nasleđa različitih podneblja, ovaj festival je već devet godina dobra prilika da se razmene iskustva i steknu novi prijatelji, prema rečima Andjele Nikolić, četrnaestogodišnje devojčice koja već pet godina igra folklor u Užicu.”Za ovaj festival vezuju me najlepše uspomene i nova prijateljstva”.

Ansambli će uz plesni program u Užicu  prikazati nacionalne nošnje na izložbi u Jokanovića kući i učestvovati, u kao i i svake godine u humanitarnoj akciji.

Ove godine, kako kaže Gordana Paunković,kordinator, sredstava prikupljena humanitarnom akcijom biće upućena Opštoj bolnici u Valjevu, odeljenju za vantelesnu oplodnju. Uporedo sa Užicem program će se odvijati na Zlatiboru, u Bajinoj Bašti, Požegi i „Andrićgradu“ u Višegradu.Simbol festivala ,licidersko srce je oduvek bilo znak ljubavi i poštovanja.Tako je i osnovni cilj Međunarodnog dečijeg festivala folklora razvoj prijateljstva medju mladima iz različitih zemalja, promocija kulturne saradnje i očuvanje i negovanje tradicije. Održana prvi put  2009. godine,ova manifestacija je do danas ugostila  5.500 djece iz 34 države sa pet kontinenata.

Izvor:studiob.rs/foto:Dragan Karadarević

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla