Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Цене услуга на црногорском приморју драстично поскупљују, најмање 30 одсто

Цене услуга на црногорском приморју у предстојећој туристичкој сезони поскупеће за најмање 30 одсто, најавио је Илија Арменко, туристички посленик из Петровца.
Арменко је за подгорички Дан оценио да је ситуација изузетно комплексна, јер Црна Гора иако препозната као атрактивна дестинација, полако губи корак са регионом.

Сви се жале да недостаје радне снаге, јер радници иду у Хрватску због већих плата, а тамо доминантно долазе гости боље платежне моћи. Ситуација је сада таква, да немамо радне снаге ни да отворимо локале, навео је Арменко.

Он каже да упркос већим платама које дају црногорски угоститељи, у суседној Хрватској главни кувар може да заради и до 3.500 евра месечно.

Код нас се плате главним куварима крећу до 2.000, а у Хрватској и до 3.500 евра, зато већина одлази тамо, јер су услови знатно бољи. Код нас су веће плате и до 30 или 40 одсто него раније, али радна снага иде тамо где су јој бољи услови. Предвиђају нам бољу сезону, али питање је да ли ће тако бити, каже Арменко.

Додатни проблем, према његовим речима, представља и кратко трајање сезоне, а као пример наводи Петровац, где сезона, каже, траје око 40 дана.

Туризам код нас се свео на социјалу. Плато рибе код нас је око 33 евра, док исто то у Дубровнику кошта 120 евра. Нама се константно повећавају намети, а дажбине остају исте. Код нас све ређе долазе платежно моћни гости, полупансион је између 30 и 40 евра, што значи да је туристима са запада који долазе, јефтиније да летују у Црној Гори, него да остану код куће, истиче Арменко.

Сматра да се треба, како каже, погледати у огледало и видети како даље, јер Црна Гора, према његовим речима, постаје све мање конкурентни државама у региону.

Свуда туризам напредује, а код нас никако да се нешто конкретно промени. Сви намети падају на нас туристичке раднике Цене услуга ће такође, због раста инпута, драстично поскупети и то најмање 30 одсто. То морамо да радимо да би опстали, а то је немогућа мисија и додатно ће утицати на сезону“, упозорио је Арменко.

Указао је да већ сада недостаје резервација, што није добар показатељ за сезону.

 

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај