OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Cene u domaćem turizmu skočile za 30%, ali turističkom sektoru preti kolaps

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da u odnosu na celu Evropu, jedino u Srbiji nije prepoznato da je turističkom sektoru potrebna hitna pomoć, kao i da je ugroženo 27.000 zaposlenih, kojima preti da ostanu bez posla.

On je za N1 rekao da će mnoge firme biti zatvorene zbog pandemije korona virusa i da mnogo ljudi ostaje bez posla, kada je reč o turističkim i rent-a-kar agencijama, kao i hotelima. Budući da ovaj sektor broji oko 27.000 zaposlenih, posredno je ugroženo oko 60.000 ljudi, naveo je on.

Nadajući se da će se odmah nakon formiranja Vlade Srbije naći rešenje kako bi se pomoglo ovom sektoru, Seničić je napomenuo da su u turističkom sektoru svesni da za ekonomsku krizu nije kriva država, već da samo mole za pomoć kako bi preživeli do naredne godine, imajući u vidu da je paket pomoći države tom sektoru samo kap u moru i da ga neće spasiti od propadanja jer su prihodi pali za više od 90% i da on može da posluži “samo kao pomoć da se pregura vreme do formiranja nove vlade”.

On je za Betu rekao da YUTA neće prestati da insistira na sektorskoj podršc.

Prema njegovim rečima, jedan od problema je i to što ne postoji centralizovana baza podataka u kojoj bi turisti mogli da se informišu o turističkoj ponudi u Srbiji.

“Oni koji imaju vaučere koje je izdala Vlada Srbije, a takvih ima 250.000, oni imaju spisak objekata na sajtu Ministarstva turizma i mogu da pogledaju sve objekte koji primaju vaučer, i da na taj način pokušaju da nađu smeštaj. Svi ostali moraju da se malo više potrude. Nažalost, nemamo naviku da putujemo preko turističkih agencija kada je reč o putovanjima u zemlji, što je greška, a tako bi bilo mnogo lakše da se pronađe smeštaj”, ističe Seničić.

U domaćoj ponudi postoji mnogo turističkih destinacija o kojima naši građani malo znaju, što je, kako smatra Seničić, dobro jer će bar neki od turističkih sektora imati benefit. Govoreći o cenama, naveo je da su one ove godine u domaćim turističkim destinacijama skočile od 20 do 30 odsto.

“Ove godine se najviše traže privatne kuće koje imaju eventualno i bazene. Na sreću, ima ih veliki broj, u Vojvodini, ali i u centralnoj Srbiji”, rekao je Seničić. On je ukazao da je zbog trenutne situacije, na internetu povećana ponuda privatnih kuća koja se izdaju ovog leta, i pozvao je nadležne inspekcije da provere da li svi ti objekti imaju dozvolu za rad.

Izvor: daljine.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novinaru i voditelju Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Zlatna značka“

Oglasna Tabla

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla