Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Cene materijala za ogrev astronomske: Ne može jeftinije od 500 evra

Da bi spremno dočekali zimu građani Srbije će morati za metar drva da izdvoje više od 5.000 dinara, dok kod uglja cena varira u zavisnost od vrste, pa se kreće između 7.000 do čak 14.000 dinara. Kada se sve sračuna i sabere, onda se prosečan građanin Srbije oduzme, jer shvati da mu je za ogrev tokom zimske sezone potrebno barem 500 evra.

Nakon letnjeg perioda i sezone godišnjih odmora, tokom kojih su bezbrižno uživali, za građane Srbije sledi jesen koja sa sobom nosi novi udar na kućni budžet. Roditelje očekuje polazak đaka u škole, priprema se zimnica, a kao izdatak koji nije uopšte zanemarljiv izdvaja se i ogrev.

Nekoliko hladnijih dana iznenadilo je građane u toku prethodne nedelje, pa su neki od njih već zapalili prve vatre kako bi ugrejali svoje domove. Ipak, postavlja se pitanje koliko građana može da priušti da kupi ogrev i da bezbrižno dočeka hladnije dane.

Posetili smo pojedine oglase i razgovarali sa trgovcima koji prodaju ugalj i drva, te zaključili da su cene za pojedine sirovine astronomske. Naravno, cena varira u zavisnosti od toga u kojem kraju Srbije živite, kao i od toga da li se nalazite u kraju koji je bogat šumama i drugim resursima.

Meštani koji žive u okolini Beograda moraće za metar drva da izdvoje 5.500 dinara. Budući da većina građana u proseku uzima oko između pet i 10 metara drva, to znači da će za ovu investiciju morati da izdvoje i do 55.000 dinara.

Cena može biti i veća, pa se na sajtu Ogrev iverak cena za bukovo i hrastovo drvo kreće u iznosu od 6.700 dinara za jedan metar. Ovo je cena koju ćete platiti ukoliko samo kupite drva, a u to treba računati sečenje i cepanje.

Firme koje se bave prodajom drva nude i opciju prodaje iscepanih i isečenih drva, a za to je cena čak 14.000 dinara. Ipak, većina građana sama „uređuje“ drva, pa na osnovnu cenu treba dodati još nekoliko hiljada za usluge sečenja drva.

Kada je reč o uglju, cena pre svega zavisi od toga da li kupujete više ili manje kvalitetan ugalj. Za sirove vreoce građani će platiti 7.500 dinara, a za sušene vreoce ta cena iznosi 13.500 dinara po toni. Ukoliko pomnožite prosečnu cenu uglja sa brojem tona, praktično dobijate pravo malo bogatstvo koje treba da platite.

Naravno, ovo su cene koje su formirane u avgustu i eventualno početkom septembra, pa je realno očekivati da cena raste kako se bude približavala zima.

Za one građane koji su se opredelili da koriste pelet kao ogrev, cena je još veća i ona varira u zavisnosti od kvaliteta i kalorijske vrednosti.

Prosečno, građani koji koriste pelet moraće za jednu tonu ovog materijala da izdvoje nešto više od 24.000 dinara, a ona može dostići i visinu od čak 27.000 dinara za jednu tonu.

Izvor: nova.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пријем за племените и храбре Ужичанке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радови на деоници пута Сушица – Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У току конкурс за стипендирање надарених студената, пријаве до 16. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Несрећа код Пожеге – две особе погинуле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обука за представнике политичких субјеката, удружења грађана и представнике локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тежак саобраћајни удес у Узићима код Пожеге, троје повређених

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летовања су поскупела, а ево где можете проћи јефтиније

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава даје 300.000 динара за почетак бизниса, а остало је још мало времена: Ко и како може да се пријави за субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Славица из Ужица је светска путница, до сада је обишла 43 земље

ОГЛАСНА ТАБЛА