ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Цена од 150 динара неприхватљива за малинаре: Нећемо је ни брати (ВИДЕО)

Година за воћаре почела је лоше. Недавни снег и мраз оштетио је кајсије, док малинаре и произвођаче јабука муче велике прошлогодишње залихе што ће утицати на овогодишњу откупну цену. Они су данас са скупа у Ариљу упутили, како кажу, последњи апел држави да осмисли мере како би помогла воћарима или ће у супротном велики број њих одустати од пољопривреде.

Недавни снег и мраз оштетио је прилично кајсије које крећу са првим лепим данима, али је остало воће добро понело и очекују се добри приноси ако не буде града, кажу стручњаци Института за воћарство.

Више од временских прилика воћаре брину велике залихе малине и јабуке које су остале у складиштима хладњачара што би могло да угрози ову производњу, не само ове већ и наредних година.

– Рат у Украјини је прошле године створио велике проблеме са извозом јабуке и другог воћа на руско тржиште. У псоелдње време полако се празне хладњаче, продаје се воће, али не у оном интензитету како је то било претходних година, пре ове кризне ситуације. Како се буде ситуација мењала на светском тржишту то ће се одразити и на извоз воћа из Србије – каже Дарко Јевременовић из Института за воћарство.

Иако од малине живи око пола милиона грађана, сезона пред нама је једна од најтежих јер велики број произвођача још увек није добио ни динара за прошлогодишњи род.

– Цена је драстично пала у односу на период откупа из прошле године. Велики број произвођача и даље није исплаћен. Задуживали смо се колико год смо могли и више нема простора за то. Улазимо неспремни у сезону откупа – упозорава Милош Цветковић, произвођач и хладњачар из Сурдулице.

Један од већих проблема је неуређено тржиште, пласман и извоз малине, на шта утицај немају произвођачи због чега се често јављају шпекуланти.

– Ми сада имамо случајеве да се малином тргује преко једне групе у Воцап апликацији. Ако је једна од водећих земаља у свету по производњи малине спала на такву врсте трговине мислим да сам залутао у ову браншу – каже Божо Јоковић из Удружења Наше воће Србија.

Ако овогодишња откупна цена малине буде само 150 динара као што је недавно најављено, малинари кажу да ће то довести до сече малињака.

– То је цена која није прихватљива у сектору производње малине. Не постоји економска а ни добра воља да се обере малина по тој цени. Опашће зрела малина у редове што је поражавајућа чињеница, с обзиром колико су људи уложили труда, новца – каже Јоковић.

Шеф кабинета министрарке пољопривреде обећао је данас воћарима из скоро целе Србије да ће наредних дана министарство изаћи са предлогом мера како би се помогло воћарима, али је поновио да неће утицати на откупну цену производа.

 

Озон пресс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица