ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Цена малине се већ уговара


Због огромне потражње за малинама на светском тржишту откупна цена по килограму овог воћа прошле године премашила је сва очекивања. У јеку бербе цена је била између 400 и 420 динара по килограму, док је крајем децембра извозна цена за инострано тржиште била од 700 до 1.000 динара.

Према званичним подацима у Србији је под малином регистрована површина од 25. 000 хектара. Међутим, према речима Добривоја Радовић председника Асоцијације произвођача малина и купина, де факто је под малином је између 13.000 и 14 000 хектара. Принос на нивоу земље у 2021. години износио је, према прелиминарним подацима РЗС 110.589 тона. Производња је била на 20807 хектара, а просечан принос 5315 тона. Ипак Радовић он тврди да је био далеко мањи, односно око 50.000 тона али га званична статистика демантује.

Чему се надају малинари у Републици Српској

Прошлогодишња откупна цена малина и у Републици Српској била је рекордна. Килограм малина коштао је око 6,5 конвертибилних марака, односно око 3,25 евра. Међутим, прошлогодишњи род је подбацио јер је град уништио најмање 30 посто рода. Малинари у РС већ се припремају за нову сезону и очекују да ће, бар по роду и квалитету бити на нивоу прошлогодишње, али и да ће откупне цене овог воћа које 90 одсто завршава на западно-европском тржишту оборити нове рекорде.

-Прошла година је била задовољавајућа са ценом, међутим мој малињак је погодило невреме и град који је уништило је преко 30 посто рода. Уместо 1,6 тона по хектару колико сам имао 2020. прошле године сам имао само 900 тона – рекао је пензионер Миладин Стевић коме зарада од малина одлично попуни кућни буџет. Стручњаци предвиђају да би се и ове године рекорди када је у питању откупна цена могли поновити.

-Очекујемо да цена неће ићи испод прошлогодишње. Међутим, упркос доброј заради интересовање малинара за проширење засада није онакво какво се очекивало. Улагања су огромна а репроматеријал је скупљи и до два и по пута, што је деморалисало произвођаче малина да проширују засаде.Пре свега мислим на минерална ђубрива где су цене скочиле 250 посто што је драстично поскупљење – рекао је Саша Симић, дипломирани инжењер пољопривреде.

Представници Удружења малинара општина Братунац, Сребреница и Милићи упутили су и апел надлежним институцијама, а пре свега Влади РС и општини Братунац да испуне обећање и исплате надокнаду за штету коју је град причинио у малињацима у јуну прошле године.

-Ми који плаћамо противградну заштиту питамо се због чега је плаћамо ако не може да нам заштити род. А условљени смо плаћањем јер приликом регистрације газдинства морамо да платимо и противградну заштиту. Значи, не може да се оствари премија ако не платиш противградну. Имамо обећање од премијера да ће та штета бити надокнађена – рекао је Иван Стојановић из Удружења малинара „Виламет“.

Подсећамо, противградна превентивна која има инсталиране противградне станице у средњем Подрињу није дејствовала током јунског невремена јер није добила дозволу од Центра контроле лета БиХ због прелета Еуфоровог хеликоптера. Комисија Братунца, општине са највећом производњом јагодичастог воћа у РС проценила је да је због града уништено 30-50 посто

малињака.

Детаљније у Агробизнис магазину за фебруар. Претплата на 069/2211049 пошаљите искључиво смс са вашим подацима. Цена годишње претплате је 2000 динара.

Извор: Агробизнис магазин

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Истиче рок за регистрацију тротинета, казне и до 120.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Корисници црногорских ТАГ уређаја од данас без заустављања на наплатним станицама у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трка „Небески висови“ у суботу 20. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас веома топло, а онда нагла промена времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанка Лидија Трмчић шампиоинка државе у каратеу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан канадског филма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија од данас успоставља директну авио-линију од Београда до Мостара

ОГЛАСНА ТАБЛА