8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ČEKAJUĆI ZLATIBORSKU GONDOLU

Hoće li gondolu na Zlatiboru, uprkos postupku pred sudom, graditi stanovnici Zlatibora u radnoj akciji? Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavljuje – hoće i to između 2.000 i 3.000 ljudi.

Dugo najavljivana zlatiborska zlatna gondola trebalo bi da poveže centar planine, odnosno Obudovicu preko stanice na Ribničkom jezeru sa najvišim vrhom Tornikom, i s njom Zlatiborci imaju ozbiljne turističke planove.

„Naša gondola će biti duga devet kilometara, najduža te vrste u svetu. Mi smo već nabavili opremu u vrednosti oko 10 miliona evra. Ona je uskladištena na nekoliko lokacija, a sledeće nedelje stižu nam i kabine“, kaže Bojana Božanić, direktor JP „Gold gondola“.

15385522_1843908319226680_8602749836004894269_o

Dok oprema čeka u magacinima i na otvorenom, a početak gradnje je nekoliko puta najavljivan, nije se odmaklo dalje od kamena temeljca. Zapelo je kod zemljišta preko kog gondola prelazi, a koje je pre godinu i po bilo predmet varnica na relaciji čajetinska opština – resorno ministarstvo. U međuvremenu, stiglo se i do Upravnog suda, koji je sve vratio na početak.

„Vladajuća garnitura ne želi u poslednjih pet godina da razgraniči društveni i državni kapital i da ovom narodu pošalje jasnu poruku da li su oni prodali ili poklonili 2.213 hektara privatnom licu ili je to državna imovina“, kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od pre mesec i po stoji, između ostalog, da Čajetina može da podnese zahtev za građevinsku dozvolu uz dokaz o odgovarajućem pravu na zemljište, da Ministarstvo ne može da utiče na rad suda i da je, prema važećem zakonu, gradnja bez dozvole krivično delo bespravne gradnje. Novije reakcije nema.

O najavljenoj velikoj radnoj akciji ili narodnoj mobi i u opštinskom središtu, Čajetini, već se uveliko priča, a neki se za nju i spremaju. U užičkom kraju gotovo tri decenije nema radnih akcija sa hiljadama učesnika, kakve su bile Beograd–Bar ili Kadinjača. Da li će zlatiborska zaista biti masovna i da li će uopšte uspeti, videće se za 10 dana.

Izvor: RTS
Foto: fb/zlatiborfotografije

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla