Stamatović je novinarima na Zlatiboru rekao da se privodi kraju realizacija nekoliko investicija među kojima je i Zlatiborska panoramska gondola.

„Do kraja godine u rad će biti pušten objekat za prečišćavanje vode na Zlatiboru koji je važan za očuvanje životne sredine“, rekao je Stamatović.

Opština Čajetina je, prema njegovim rečima, 1,5 miliona evra uložila u kupovinu sportske hale, a do kraja godine započeće istraživanje radi otkrivanja geotermalnih izvora vode.

„Stabilna finansijska situacija u opštini koja ima 15.000 stanovnika i budžet od 20 miliona evra, koliko ima i Užice sa 85.000 stanovnika, omogućiće da projekte realizujemo sami uz podršku stranih vlada, ali ne i srpske vlade“, istakao je Stamatović.

Dodao je da će opština Čajetina uz pomoć manastira Hilandar izgraditi i centar za talentovanu decu.

Direktorka „Gold gondole Zlatibor“ Bojana Božanić, kazala je da je izgradnja žičare dužine devet kilometra u pretposlednjoj fazi i da su dobijene sve neophodne saglasnosti.

„Puštanje gondole u probni rad planirano je za kraj avgusta i u početku će imati kapicitet za prevoz 600 putnika na sat“, rekla je Božanić.

Ta investicija je finansirana sa 13 miliona evra iz opštinskog budžeta, a očekuje se da će uložena sredstva biti vraćena za sedam do 10 godina.

Objekat za prečišćavanje vode na Zlatiboru, kako je rekao direktor javnog pruduzeća „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović, čuvaće ne samo životnu sredinu tog kraja nego i celog sliva Drina. Radove finansira opština Čajetina sa tri miliona evra i slovenačka vlada sa 1,5 miliona evra.

To postrojenje će prečišćavati vodu za turističko naselje na Zlatiboru a planirano je da naredne godine počne i izgradnja takvih postrojenja u Čajetini, Sirogojnu i Mačkatu.

Jovanović je rekao da je u planu izgradnja još jednog sistema za vodosnabdevanje na Zlatiboru tako što će se dovesti voda sa Sušičkog vrela i to će obezbediti dovoljno vode za piće za narednih 100 godina.

Najavio je i modernizaciju postojećeg postrojenje za pijaću vodu na Zlatiboru.

Izvor: Danas