14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized ZLATIBORSKE VESTI

ČAJETINA ZA PRIMER

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) na Zlatiboru počeće u julu, a građevinski radovi na ovom objektu od neprocenjive važnosti za zaštitu i očuvanje životne sredine biće završeni do kraja godine.

U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, na tenderu su već izabrani izvođači radova, dok je sličan projekat koji je trebalo da bude realizovan u Užicu, i to o trošku države, propao zbog neodgovornosti lokalne vlasti.

– Počela je eksproprijacija zemljišta, utvrđen je javni interes Republike Srbije da se gradi, pa na teren uskoro izlaze građevinci iz konzorcijuma koji čine slovenačka kompanija „Hidroinženjering“, beogradski „Beohidro“ i užičko „Jedinstvo“ – objašnjava predsednik opštine u Čajetini Milan Stamatović, navodeći i to da će, po završetku ove građevinske sezone, uslediti radovi u unutrašnjosti objekta.

Realizacija najvažnijeg projekta u oblasti zaštite životne sredine u užičkom kraju je, inače, započeta lane. Pre toga, lokalna samouprava u Čajetini je konkurisala za nemački kredit koji vraća država, ali je novac – oko 15 miliona evra – dobilo Užice. Nažalost, neodgovornost tamošnje vlasti je dovela do toga da najvažniji posao za grad na Đetinji jednostavno padne u vodu.

Zbog neispunjavanja obaveza, Užice je prokockalo šansu da o tuđem trošku izgradi postrojenje, novac je preusmeren u Vranje, a reka Đetinja je ostala jedini „kolektor“ fekalija i otpadnih voda za 70.000 ljudi. I, za propast posla decenije u Užicu niko nije odgovarao…

Istovremeno, u Čajetini su bili prinuđeni da tragaju za drugim rešenjem. Štaviše, ostvarili su ono što druge sredine u Srbiji nisu kadre – posao sada finansiraju iz sopstvene kase, uz donaciju iz Slovenije.

Konkretno, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru će koštati četiri i po miliona evra. Veći deo novca obezbeđuje lokalna samouprava, a milion i po je donacija slovenačke vladine agencije CMSR.

Kada postrojenje u naselju Obudojevica 2019. počne da radi, rešiće problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika, a u sledećoj fazi kapacitet će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture. Sve ovo, kažu, garantuje da će Zlatibor za dve godine biti u stanju da prerađuje sve otpadne vode.

A, kada je reč o Užicu – posle prokockanog poklona „teškog“ 15 miliona evra – još nema naznaka da će izgradnja centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda početi u dogledno vreme.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla