15.8 C
Uzice
март 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized ZLATIBORSKE VESTI

ČAJETINA ZA PRIMER

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) na Zlatiboru počeće u julu, a građevinski radovi na ovom objektu od neprocenjive važnosti za zaštitu i očuvanje životne sredine biće završeni do kraja godine.

U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, na tenderu su već izabrani izvođači radova, dok je sličan projekat koji je trebalo da bude realizovan u Užicu, i to o trošku države, propao zbog neodgovornosti lokalne vlasti.

– Počela je eksproprijacija zemljišta, utvrđen je javni interes Republike Srbije da se gradi, pa na teren uskoro izlaze građevinci iz konzorcijuma koji čine slovenačka kompanija „Hidroinženjering“, beogradski „Beohidro“ i užičko „Jedinstvo“ – objašnjava predsednik opštine u Čajetini Milan Stamatović, navodeći i to da će, po završetku ove građevinske sezone, uslediti radovi u unutrašnjosti objekta.

Realizacija najvažnijeg projekta u oblasti zaštite životne sredine u užičkom kraju je, inače, započeta lane. Pre toga, lokalna samouprava u Čajetini je konkurisala za nemački kredit koji vraća država, ali je novac – oko 15 miliona evra – dobilo Užice. Nažalost, neodgovornost tamošnje vlasti je dovela do toga da najvažniji posao za grad na Đetinji jednostavno padne u vodu.

Zbog neispunjavanja obaveza, Užice je prokockalo šansu da o tuđem trošku izgradi postrojenje, novac je preusmeren u Vranje, a reka Đetinja je ostala jedini „kolektor“ fekalija i otpadnih voda za 70.000 ljudi. I, za propast posla decenije u Užicu niko nije odgovarao…

Istovremeno, u Čajetini su bili prinuđeni da tragaju za drugim rešenjem. Štaviše, ostvarili su ono što druge sredine u Srbiji nisu kadre – posao sada finansiraju iz sopstvene kase, uz donaciju iz Slovenije.

Konkretno, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru će koštati četiri i po miliona evra. Veći deo novca obezbeđuje lokalna samouprava, a milion i po je donacija slovenačke vladine agencije CMSR.

Kada postrojenje u naselju Obudojevica 2019. počne da radi, rešiće problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika, a u sledećoj fazi kapacitet će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture. Sve ovo, kažu, garantuje da će Zlatibor za dve godine biti u stanju da prerađuje sve otpadne vode.

A, kada je reč o Užicu – posle prokockanog poklona „teškog“ 15 miliona evra – još nema naznaka da će izgradnja centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda početi u dogledno vreme.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nekada poznati užički pekar jedna je od žrtava jučerašnjeg požara

Oglasna Tabla

Srebrna medalja na prvenstvu Srbije za mlađanog Ognjena Šimšića

Oglasna Tabla

Beseda srpskog generala svojim pilotima zbog koje će se svaki Srbin naježiti: “Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu” (VIDEO)

Oglasna Tabla