5.8 C
Uzice
децембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ČAJETINA NASTAVLJA IZGRADNJU GONDOLE MAŠINAMA UPRKOS UPOZORENJU INSPEKCIJE

Direktorka javnog preduzeća „Gold gondola Zlatibor“ u opštini Čajetina Bojana Božanić rekla je danas da će se radovi na izgradnji panoramske žičare nastaviti sledeće nedelje, uprkos upozorenju građevinske inspekcije i zahtevu da se teren vrati u prvobitno stanje.

„Dva dana, posle početka gradnje gondole radnom akcijom, došli su građevinski inspektori iz Beograda i napravili zapisnik o radovima i zahtevali da teren vratimo u prvobitno stanje“, rekla je Božanić za agenciju Betu.

Ona je dodala da će se, uprkos inspekcijskom upozorenju radovi na izgradnji početne stanice, nastaviti tokom sledeće nedelje jer je logično da se projekat radi od početka, a ne od poslednje pete faze za koju je zatražena dozvola i u toku je procedura dodeljivanja.

„Pošto je radnom akcijom i uglavnom, fizičkom radnom snagom oko 2.000 ljudi, iskopan mekši, površinski sloj i došlo se do kamena, sada će radovi biti nastavljeni mašinama“, rekla je Božanić.

Ona je rekla da se spor opštine Čajetina s Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture tiče neraščišćenih vlasništva nad zemljištem na trasi žičare na četiri od pet etapa, odnoso faza gradnje.

malina gif

„Ministarstvo nas upućuje da gradimo po fazama, a samo u jednoj deonici su raščišćeni vlasniči odnosi nad zemljom i to je peta, poslednja etapa na vrhu Tornika za koju smo zatražili dozvolu. Dokumentacija je vraćena sa zahtevom da se dopuni i mi ćemo je kompletirati jer primedbe nisu značajne“, rekla je Božanić. Ministarsto građevine, saobraćaja i infrastrukture je, prema njenim rečima, pre dve godine poklonilo 2.213 hektara zemlje vlasniku i kupcu PK Zlatibor, ali je to rešenje posle nekoliko dana poništilo. Vlasnik se, međutim žalio i taj spor se sada vodi pred Upravnim sudom i za dve godine je zakazano samo jedno ročište“, rekla je Božanić.

Dodala je da, iako žalba ne odlaže upis zemljišta na opštinu Zlatibor, nijedna državna institucija ne želi ništa da uradi kako bi olakšala da se utvrdi vlasništvo nad zemljištem i reši spor.

„Ovih dana smo platili nadoknadu za prevođenje zemljišta iz šumskog u građevinsko preko dva miliona dinara samo na 30 ari. Ako ima logike u tome da moramo da platimo sve, platićemo. Sve što može da se plati nije skupo“, rekla je Božanić.

Opština je pre dva dana podnela zahtev Ministarstvu finansija radi privođenja nameni, odnosno korišćenju zemljišta koje na na početnoj i međustanci buduće žičare“ rekla je Božanić.

Opština Čajetina je 9. februara ove godine podnela zahtev za građevinsku dozvolu za poslednju stanicu panoramske žičare na vrhu Tornika, jer su na tom zemljištu rešeni imovinski odnosi s republičkim javnim preduzećima koja su koristila te parcele – Emisiona tehnika i veze, Pošta Srbije i Srbijašume.

Za prvu i ostale faze gradnje, to nije mogla da učini, zbog spora oko zemljišta koje koristi privatizovano preduzeće PK „Zlatibor“.

Žičara bi trebalo da bude duga devet kilomeara i da poveže naselje Zlatibor sa vrhom planine Tornik. Na pola puta će imati međustanicu a nosiće 55 putničkih kabina sa po 10 mesta. Projekat je vredan 13 miliona evra.

 

Izvor:http://novosti.rs/foto:Dragan Karadarević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla

Danas pretežno oblačno, ponegde sa kišom, na visokim planinama moguć slab sneg

Oglasna Tabla

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla