OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Čajetina – inovativni menadžer godine

Opština Čajetina ovogodišnji je dobitnik priznanja „inovativni menadžer godine“ koje dodeljuje Akademska unija Oksforda, i prvi centar u Srbiji koji je pobedio na tom konkursu. Priznanje – o kojem odluku donose rektori univerziteta, naučnici i istraživači iz 34 zemlje – Čajetincima je nedavno uručeno u Oksfordu.

Da se Čajetina i Zlatibor nadju na mapi oksfordske unije medju turističkim centrima poput Barselone,Grenobla,Sijetla ili Singapura po obrazloženju medjunarodnog žirija presudno je bilo stvaranje ekonomskih uslova za turistički razvoj i socijalnu dobrobit. Turizam je ,uz poljoprivredu koja ga prati, glavni oslonac i razvoja i planova.

„Negde smo uspostavili sistem što je veoma teško je bilo da u jednoj maloj sredini sa 15 hiljada stanovnika krenete sistemski da radite, prvo od strategije razvoja, pa kasnije do uredjenja opštinske uprave, modernizacije, pa planske dokumentacije“, kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Zlatiboru je veliki plus bilo pozicioniranje planinskog centra u kom sezona traje čitave godine kao i posebno zaokružen zdravstveni i sportski turizam. Rezultat je i stalno povećanje broja gostiju različitih interesovanja.

„Dolazim zato što je to jedna od najlepših planina u Srbiji, drugo, mnogo izletišta ima okolo“, kaže jedan od gostiju. Drugi dodaje: „Treći put dolazim na Zlatibor i zaista mi jako prija“.

Kažu i da je posebno mladima zanimljivo da dolaze na Zlatibor jer ih tu uvek očekuje vrhunski provod.

„Oko 70% posetilaca su domaći gosti, 30% stranci, ali ono što treba napomenuti je evidentan porast broja kineskih turista kojih je samo u prvih 8 meseci ove godine bilo preko 8hiljada“, kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Od razvojnih planova kako bi privukli više gostiju iz Evrope, najviše se očekuje od Gold gondole – iz centra planine do vrha Tornika, čija gradnja je započeta od kraja, pa početka, a sad se radi središnji deo.

„Očekujemo do kraja ove godine dozvolu za još 17 stubova, da to kompletiramo i da naredne godine završimo i međustanicu i da konačno sredinom godine ova naša gondola bude u potpunosti postavljena“, kaže Bojana Božanić direktor Gold gondole.

I interesovanje investitora za gradnju ne jenjava pa su gradilišta na sve strane. Na primedbe da je Zlatibor previše urbanizovan, odgovaraju podacima da je tek 1,4% od 647 kilometara kvadratnih opštine pod objektima, manje nego pod vodom.

Izvor:rts

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crveni Krst Srbije donirao sanitarni kontejner i dva šatora za potrebe COVID bolnice

Oglasna Tabla

Cena malina počela da raste, kilogram 215 dinara

Oglasna Tabla

Gorivo skuplje za 7 dinara: Da li nas čeka još povećanja cena?

Oglasna Tabla

Rabadžije Milan i Milojko uz pomoć volova izvlače teška drva sa nepristupačnih padina Zlatibora

Oglasna Tabla

Ako bude drugog talasa, „ludački eksperiment“ je uspeo

Oglasna Tabla

Sreda, 15. jul, – Dan žalosti na teritoriji opštine Požega

Oglasna Tabla

Živanović: „Na Zlatiboru trenutno 15 hiljada turista“

Oglasna Tabla

Nekadašnji kapiten Slobode Nikola Lazović ponovo u GFK Sloboda

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano i malo toplije vreme

Oglasna Tabla