11.1 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

ČAJ – NAPITAK KOJI UMIRUJE I LEČI

ČAJ je osvežavajuće piće koje ima lekovita svojstva i u svetu se pije neuporedivo više nego kafa. Ne samo što dobro utiče na opšte stanje organizma, već čajevi sprečavaju pojavu mnogih bolesti. Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste.

– Čajevi su korisniji od vode – kaže Milica Kosorić, vlasnica beogradske čajdžinice „D te“. – Čajevi hidriraju poput vode, ali sadrže i dodatni bonus – antioksidanse. Ljudi koji ujutru popiju čaj umesto kafe smireniji su i čitavog dana koncentrisaniji. Tačnije, ne postoji doba dana koje nije dobro za čaj, kao što je to slučaj sa kafom.

UJUTRO

U ranim jutarnjim časovima treba piti čaj koji ima što više tanina. Recimo, takva je biljka maite, koja je prirodni energent i odlična je zamena za kafu. Tain je dobar, jer ne utiče na srce brzo kao kafa i ne stvara kratkotrajan adrenalinski efekat. Čaj duže utiče na nervni sistem i opušta ljude, pa ih ne čini nervoznim. Dakle, ko ujutru pije čaj umesto kafe, biće miran i koncentrisan.

Dobro je popiti i zeleni, blaži crni ili beli čaj (recimo, ulong). Zeleni čaj ubrzava metabolizam, a smanjuje i rizik od osteoporoze i, pritom, pomaže u skidanju viška kilograma. Crni čajevi sadrže hemijske komponente koje usporavaju formiranje plaka u ustima, pa onemogućavaju stvaranje bakterija i neprijatan zadah i paradontopatiju. Beli čajevi nastaju od mladice, najfinijih pupoljaka biljke čajevac, koji se beru samo tri dana u godini, što opravdava cenu.

POSLE RUČKA

Treba birati čaj koji pospešuje rad digestivnog trakta. Takav je ulong ili puerh (unapređeni crni čaj), jer pozitivno utiču na varenje i tope masne naslage, a odlični su za trigliceride. Preporučuje se i čaj od jasmina.

TOKOM DANA

Čitavog dana mogu da se piju voćni čajevi, pogotovo u sezoni prehlada i gripa. Naročito su popularni čajevi koji su praktično sušeno seckano voće, koje se preliva vrelom vodom. Od naših, domaćih čajeva, dobro je piti kamilicu, nanu i rtanjski čaj.

POPODNE

Englezi imaju dobru naviku da piju „čaj u pet“, što je blagorodno za organizam. To je najbolji način da se održi vitka linija. Preporuka je „erl grej“ čaj uz kombinaciju sa malom užinom. Odličan izbor je i ruski čaj „karavan“ (tri različita crna čaja). Crni čaj može da se pije uz malo mleka, kašičicu šećera ili nekoliko kapi limuna.

UVEČE

Za veče treba birati čajeve koj umiruju, a takav je, recimo, rojbuš (crveni žbun) koji je sličan zelenom, jer oba smiruju i nazivaju se „čajevi za mozak“. Rojbuš zovu i majčino čudo, jer se daje bebama koje imaju grčeve. Ovo je odličan izbor jer nema kofeina, a pije se topao ili hladan.

UZ KOLAČE

Japanski čaj mača savršeno ide uz kolače. Ovaj čaj je gorak, a zeleni prah se meša sa vodom na poseban način (japanska ceremonija čaja traje i po dva časa) dok se ne napravi homogena masa. Odličan je za dijabetičare.

(izvor:novosti.rs/foto:Shutterstock)

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla