13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

ČAJ – NAPITAK KOJI UMIRUJE I LEČI

ČAJ je osvežavajuće piće koje ima lekovita svojstva i u svetu se pije neuporedivo više nego kafa. Ne samo što dobro utiče na opšte stanje organizma, već čajevi sprečavaju pojavu mnogih bolesti. Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste.

– Čajevi su korisniji od vode – kaže Milica Kosorić, vlasnica beogradske čajdžinice „D te“. – Čajevi hidriraju poput vode, ali sadrže i dodatni bonus – antioksidanse. Ljudi koji ujutru popiju čaj umesto kafe smireniji su i čitavog dana koncentrisaniji. Tačnije, ne postoji doba dana koje nije dobro za čaj, kao što je to slučaj sa kafom.

UJUTRO

U ranim jutarnjim časovima treba piti čaj koji ima što više tanina. Recimo, takva je biljka maite, koja je prirodni energent i odlična je zamena za kafu. Tain je dobar, jer ne utiče na srce brzo kao kafa i ne stvara kratkotrajan adrenalinski efekat. Čaj duže utiče na nervni sistem i opušta ljude, pa ih ne čini nervoznim. Dakle, ko ujutru pije čaj umesto kafe, biće miran i koncentrisan.

Dobro je popiti i zeleni, blaži crni ili beli čaj (recimo, ulong). Zeleni čaj ubrzava metabolizam, a smanjuje i rizik od osteoporoze i, pritom, pomaže u skidanju viška kilograma. Crni čajevi sadrže hemijske komponente koje usporavaju formiranje plaka u ustima, pa onemogućavaju stvaranje bakterija i neprijatan zadah i paradontopatiju. Beli čajevi nastaju od mladice, najfinijih pupoljaka biljke čajevac, koji se beru samo tri dana u godini, što opravdava cenu.

POSLE RUČKA

Treba birati čaj koji pospešuje rad digestivnog trakta. Takav je ulong ili puerh (unapređeni crni čaj), jer pozitivno utiču na varenje i tope masne naslage, a odlični su za trigliceride. Preporučuje se i čaj od jasmina.

TOKOM DANA

Čitavog dana mogu da se piju voćni čajevi, pogotovo u sezoni prehlada i gripa. Naročito su popularni čajevi koji su praktično sušeno seckano voće, koje se preliva vrelom vodom. Od naših, domaćih čajeva, dobro je piti kamilicu, nanu i rtanjski čaj.

POPODNE

Englezi imaju dobru naviku da piju „čaj u pet“, što je blagorodno za organizam. To je najbolji način da se održi vitka linija. Preporuka je „erl grej“ čaj uz kombinaciju sa malom užinom. Odličan izbor je i ruski čaj „karavan“ (tri različita crna čaja). Crni čaj može da se pije uz malo mleka, kašičicu šećera ili nekoliko kapi limuna.

UVEČE

Za veče treba birati čajeve koj umiruju, a takav je, recimo, rojbuš (crveni žbun) koji je sličan zelenom, jer oba smiruju i nazivaju se „čajevi za mozak“. Rojbuš zovu i majčino čudo, jer se daje bebama koje imaju grčeve. Ovo je odličan izbor jer nema kofeina, a pije se topao ili hladan.

UZ KOLAČE

Japanski čaj mača savršeno ide uz kolače. Ovaj čaj je gorak, a zeleni prah se meša sa vodom na poseban način (japanska ceremonija čaja traje i po dva časa) dok se ne napravi homogena masa. Odličan je za dijabetičare.

(izvor:novosti.rs/foto:Shutterstock)

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla