Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Bura u auto-školama: Instruktori prete blokadom?

Opet bura u auto-školama širom Srbije zbog nerešavanja problema sa manjkom ispitivača. Najveći problem nakon završene obuke je veliko čekanje kandidata na polaganje vozačkog ispita

MI nemamo više mnogo izbora. Ili će se uvažiti i naš glas ili ćemo obustaviti rad i ponovo izaći na ulice, kažu u Privrednoj komori auto-škola Srbije, posle sastanka na kome je učestvovalo 60 vlasnika auto-škola članica Privredne komore AŠ Srbije i Udruženja auto-škola Beograda.

Višemesečno čekanje kandidata na polaganje, loša obuka pa čak i nepotrebna obuka za neke kategorije, neopravdana zatvaranja auto-škola, oduzimanje prava na rad instruktorima i ispitivačima su razlozi za novo „dizanje glasa“ auto-škola, koje su, da podsetimo, prethodnih godina nekoliko puta protestima na ulicama najvećih gradova Srbije pokušavali da se izbore za svoje ciljeve.

– Nama je stvarno dogorelo do nokata. Mi moramo da pokrenemo rad auto-škola i da vratimo obuku u normalne vode bez straha da ćemo ostati bez posla. Važno je i da skratimo vreme čekanja kandidata kao i da poboljšamo kvalitet obuke – kaže, za „Novosti“, Mladen Rašeta ispred Privredne komore auto-škola Srbije.

On tvrdi da su problemi brojni, ali lako rešivi kad bi bilo sluha kod nadležnih. Zato su, kažu u ovoj komori, odlučili i da upute dopis ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović i da zatraže hitan prijem.

– Jedina je mogućnost da nas neko ozbiljno shvati i pristane da se izmeni postojeći zakon o saobraćaju Srbije – objašnjava Rašeta. – Ali tu nastaje problem jer su naši predstavnici izbačeni iz radne grupe koja radi na novom ZOBS. Umesto studioznog rada opet ćemo dobiti zbrda-zdola skrpljen ZOBS koji će biti pun nelogičnosti.

Rašeta kaže da sa dobro pripremljenim ZOBS ne bi samo rešili položaj i regulisali rad auto-škola u Srbiji već bi se otklonile i greške u definisanju pravila saobraćaja, u definisanju kategorija vozila, greške zbog kojih mnogi vlasnici ne mogu da voze svoje mopede i slično.

– Mi svakako ne želimo da prekidamo rad i protestujemo na ulicama, ali sve ide u tom pravcu. Ljudi su ogorčeni, uplašeni za svoju egzistenciju i trenutno ne vide izlaz. Zato je vrlo moguće da ćemo se uskoro ponovo naći na ulicama Beograda – kaže Rašeta.

MNOGO SPORNIH ODREDABA

U postojećem ZOBS, 48 članova odnosi se na auto-škole.

– Problemi nastaju zbog velikog broja loših odredaba. Tako, na primer, član 307 dozvoljava da se auto-škole zatvaraju i zbog grešaka na koje odgovorna lica nisu mogla da utiču, ili te greške nisu nikoga oštetile što je neverovatan nonsens – objašnjava Rašeta.

Problematične su i odredbe po kojima instruktor koji van radnog vremena načini saobraćajni prekršaj dobije zabranu rada u AŠ dve godine, ali i odredbe o ispitivačima koje su i dovele do toga da se na polaganje ispita čeka i po nekoliko meseci.

Izvor: naslovi.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница обишла радове на реконструкцији градских улица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Еколошка флота – Discover Serbia у акцији чишћења реке Лим (ВИДЕО+ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја године поскупљење кредита, инфлација остаје двоцифрена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велика победа српских кошаркашица, кључна за пробој ка медаљи на Светском првенству!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Екипа Црвеног крста Ужице одбранила титулу државног првака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најпростији рецепт за савршено укисељен купус! У само пар корака до савршене зимнице

ОГЛАСНА ТАБЛА