OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Букве чувају гроб Дражиног војника

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Сељаци из Божетића, под Јавором, пре 78 година сахранили младог борца. И даље се не зна одакле је Павле Орловић. У џепу нашли извезену марамицу од веренице Косе, а први трагови воде у Ваљево и околна села.

Неколико букава никло је из корена осушеног стабла за који је био везан млади човек, па мучен и убијен. Ово му је споменик, аманет је наше куће да их нико не може посећи. На само који метар ниже је гроб где су мој деда и баба, Милоје и Милева Чкоњевић, сахранили припадника Дражине војске, а једини траг је била везена марамица у џепу са натписом „Орловић Павлу – вереница Коса“.

На вису Брежђе, иза последњих кућа засеока Љубановићи у нововарошком селу Божетићи, према Голом брду и Јавору, пољопривредник Мирчета Миро Чкоњевић (77), открива, за „Новости“, и младом историчару Филипу Бјелићу тајну чувану 78 година. Професор историје у оближњој осмољетци „Кнезови Рашковићи“ започео је трагање за пореклом ратника чији гроб мештани не дају да зарасте у шибље.

– У октобру 1944. године преко подјаворских села повлачиле су се јединице ЈВуО (четника Драже Михаиловића) пред наступањем Пете санџачке пригаде. Тадашњи чобани су годинама сведочили како су партизани викали: „Хватајте их живе!“, косећи пушкомитраљезима и гонећи четнике. Прешавши Тисовицу, убили су четворицу – каже Филип Бјелић.

С колена на колено преноси се сећање да је четник заробљен на месту званом Звездин до предат двема партизанкама.

– Оне су га мучиле, тукле и јахале, гонећи ка шуми Брежђе. Измрцвареног, полуголог и босог (један опанак нађен је неколико стотина метара даље), везале су га за суво буково стабло и чупале му браду и бркове, а јауци су се далеко чули. Кад су га докрајчиле, у нашој кући наредиле су да га сахране. Дуго је на том месту био дрвени крст – казује Мирчета Чкоњевић причу предака.

Сахрањени војник у сукненим панталонама, према сазнањима Бјелића, није имао више од 30 година, а по свој прилици био је стасит. Први траг о припадању јединици младог истраживача води у Ваљево и околину, а он подсећа да на тражење података преко радио-таласа породица Чкоњевић није смела да се јави.

– Стрепели су од оптужбе да ће сносити одговорност за смрт Орловића, а и у страху после вишегодишњих тортура нове власти, присмотри и затварања због сече грађе за кућу. Мирчетин отац Неђељко (28) погинуо је са двојицом земљака 1945. године на принудном раду, приликом рушења бране у селу Дражевићи.

Потрага водитеља Миће Орловића

На Радио Београду су негде 1975. године у неколико наврата, на иницијативу познатог водитеља Миће Орловића, родом из Ваљева, тражени подаци о несталом војнику током Другог светског рата – Павлу Орловићу, без навођења којој је војсци припадао – причају у кући Чкоњевића.

Златар Инфо / Фото: Ф. Бјелић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla