ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Budžet za socijalnu politiku za četiri godine duplo uvećan

Grad Užice u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na uvećanju sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za oblast socijalne politike. Tako je u ovoj godini izdvojeno 121 milion dinara, dok je recimo 2016. godine taj iznos bio 60,3 miliona dinara. Ni teška kovid godina nije uticala na smanjenje budžeta za oblast socijalne politike, a Užice je jedan od retkih gradova koji osam usluga socijalne zaštite u potpunosti finansira. Pored toga značajna sredstva izdvajaju se u svrhu podrške u vidu novčane pomoći kaže Slobodan Grbić član Gradskog veća za socijalnu politiku.

“Prema podacima Centra za socijalni rad broj korisnika novčane pomoći nije alarmantan kada je grad Užice u pitanju, ali je povećan broj zahteva za pomoć. Socijalno ugrožene kategorije imaju zakonsko pravo na novčanu podršku od Centra za socijalni rad. To je Pravilnikom određeno tri do četiri puta godišnje, osim u izuzetnim situacijama ukoliko je neki teži slučaj u porodici ili nepredviđeno lečenje kada mogu više puta da dobiju pomoć. Iznos sredstava zavisi od toga da li lica imaju neka primanja, koliki je broj članova porodice, da li u okviru porodice ima osoba sa invaliditetom, broja dece školskog uzrasta, ili dece koja su na fakultetu “.

Po Grbićevim rečima na nivou grada je oko 1 000 ljudi koji u skladu sa svojim potrebama traže pravo na novčanu pomoć. Kako ističe, pored te vrste podrške Grad se trudi da izađe u susret radno sposobnom stanovništvu upućivanjem na društveno korisni rad.

“Mi smo i među prvima u Srbiji od ove godine opredelili 3 miliona dinara za lečenje dece. Građani se obraćaju centru za socijalni rad, gde se predaje medicinska dokumentacija, a uslov je da članovi porodice kada su deca u pitanju budu sa teritoriji grada Užica i da dete ima do 18 godina. Postoji oformljena stručna komisija, koju čine zaposleni iz Gradske uprave i doktori koji na osnovu medicinske dokumentacije donose odluku o iѕnosu sredstava, nakon čega Gradsko veće donosi konačnu odluku.”

Može se reći da su opredeljena ovogodišnja sredstva za sada dovoljna za sve potrebe korisnika usluga, a ukoliko bude potrebe postoji mogućnost da se rebalansom budžeta obezbede i dodatna.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА