26.6 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Budimka i zvanično bankrotirala

Požega – Nekada uspešna požeška fabrika ,,Budimka” zvanično je otišla u bankrot. To je za sada epilog stečaja koji je pokrenut u februaru prošle godine. ,,Budimka” se od tada nalazila na raskrsnici između reorganizacije i bankrotstva.

Bankrot je ovoj firmi otvarao šansu da nađe novog kupca, međutim ta mogućnost odlagana je zbog bivšeg vlasnika ove fabrike, preduzeća “Pan komerc” iz Novog Sada. Oni su kao najveći poverilac, podneli plan reorganizacije firme, a onda ga više puta uređivali, što je odugovlačilo postupak.

Njihova ideja o reorganizaciji je konačno odbijena tako da je i zvanično 7. novembra ove godine proglašen bankrot.

“Rešenje o bankrotstvu doneto je 7. novembra ove godine i to rešenje je pravosnažno. Očekujem da se do Nove godine i formalno odredi ko će biti procenitelj i da se za mesec dana izvrši procena imovine koja ulazi u stečajnu masu a potom i prodaja, ” rekao je za Radio Požega stečajni sudija u postupku za Budimku Miljko Mićović.

Mićović je istakao da će se prodavati javnim nadmetanjem odnosno licitacijom u skladu sa Zakonom o stečaju i nacionalnim standardom broj 6 za prodaju imovine preduzeća koja su u stečaju.

“Znam da je i državi odnosno ministarstvu privrede itekako stalo da se što pre to završi s obzirom na to da imaju niz preduzeća i organizacija koji su se javili kao zainteresovani kupci, među kojima su brojne firme iz inostranstva”, kazao je Mićović.

Procena vrednosti nekadašnjeg požeškog giganta očekuje se do februara, a onda će se izaći i sa početnom cenom za prodaju. Sa druge strane potraživanja poverilaca su u iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Izvor:Glas zapadne Srbije/foto:Ovako je bilo dok je Budimka radila,Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zov iz dela porodice koju gubimo: „Počnite da paničite“

Oglasna Tabla

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla

Moguće povećanje plata u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Oglasna Tabla