ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Бржи раст зарада у приватном него у јавном сектору

Како се цене буду враћале, најпре, у једноцифрену зону, а то очекујемо већ у јесењим месецима, односно пре краја године, може се очекивати и да ћемо ући у позитивну зону реалног раста зарада
Од 1. септембра плате просветним радницима, медицинским сестрама и техничарима у здравству и неговатељицама у установама социјалне заштите биће повећане за 5,5 процената. Реч је о око 205.000 грађана Србије, а од почетка наредне године увећање плата следује не само њима, већ и осталим запосленима у јавном сектору, за око десет одсто. Када се то тако најави, стиче се утисак да раст зарада иде у корак са ценама и да плате у Србији заиста вреде. То је недавно констатовао и Синиша Мали, министар финансија. Нагласио је да нису тачне тврдње да је реална зарада обезвређена. Јер, како је објаснио, када се посматра просечна плата из маја ове године, и када се упореди са мајском 2022, онда је овогодишња плата већа, а реални доходак је сачуван.

Економисти нису сасвим сагласни са овом констатацијом, јер инфлација то и демантује. Економиста Милан Р. Ковачевић сматра да је зарада у Србији обезвређена, за шта је довољно подсетити на податак да је инфлација донедавно била близу 14 одсто.
– Ми нисмо ни почели озбиљније да смањујемо инфлацију. Не можемо да сустигнемо тај раст, јер се она догађа свакодневно, а плате се исплаћују једном месечно. Онда заиста може и мора да се каже да су зараде обезвређене – наводи он. Додаје да у просеку куповна моћ, и пензионера и запослених, у Србији опада.

– То значи да спорије расту приходи свих запослених него што се креће инфлација – напомиње Ковачевић.

Да је међу политичарима ових дана приметан налет ентузијазма, примећује и Иван Николић, директор за научноистраживачки развој у Економском институту у Београду, јер је у овом тренутку закључно са мајем ове године први пут на нивоу целе економије забележен и међугодишњи реални раст просечне зараде. Он ипак понавља да је инфлација, која је висока и која је последица ломова у свету, допринела управо реалном обезвређивању плата.
– Зараде су номинално знатно порасле, али изгубиле су у првој половини године на вредности. Како се цене буду враћале, најпре, у једноцифрену зону, а то очекујемо већ у јесењим месецима, односно пре Нове године, може се очекивати и да ћемо ући у позитивну зону реалног раста плата. Али, у овом тренутку то се не може рећи, посебно не у одређеним сегментима привреде – каже Николић. Додаје да ако се економија посматра као целина, бржи је раст зарада у приватном сектору, него у јавном.

– То је јако добро. Јер, маса плата је ту снажније порасла, зато што је већа запосленост, што је опет веома добро и одрживо. Али, међугодишње посматрано, зараде у јавном сектору су у последњим месецима ниже. Инфлација је била у јулу 12,5 одсто и врло је могуће да ће у последњем тромесечју ове године бити нижа. Закључно са мајем ове године први пут на нивоу целе економије забележен је и међугодишњи реални раст просечне зараде – открива Николић.

Додаје да се то дугује искључиво запосленима у приватном сектору, а они у јавном и даље имају знатан реални пад међугодишње просечне плате. То ће се вероватно исто исправити, у другом делу године како се инфлација буде смањивала – закључује наш саговорник.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА