ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Број оболелих од рака простате ће се удвостручити у наредних 20 година

Са продужавањем животног века становништава сиромашнијих земаља, број новооболелих од рака простате ће се више него удвостручити.

У новом извештају објављеном у угледном часопису Лансет наводи се да ће број нових случајева на годишњем нивоу порасти са 1,4 милиона, колико је забележено 2020. године, на 2,9 милиона до 2040. године.

На основу студије о демографским променама, истраживачи кажу да је пораст повезан са продужењем животног доба и променама у старосној пирамиди широм света.

Рак простате је најраширенији облик канцера међу мушкарцима и чини око 15 одсто свих случајева рака код јачег пола. Најчешће се јавља код старијих од 50 година, а са старошћу расте и шанса од обољевања.

Како се дужина живота буде продужавала у земљама у развоју, број случајева канцера простате такође ће расти.

Стручњаци такође наглашавају да се на овакав тренд не може утицати променама у јавним здравственим политикама, као што је то био случај са раком плућа и мерама против пушења.

Наследни фактори код рака простате имају много мање утицаја него, примера ради, пушење у случају канцера плућа. Веза рака простате и гојазности постоји, али и даље није познато да ли је директни узрочник.

Оно што државне власти могу да учине је да охрабре код становништва редовне прегледе када људи почну да улазе у ризичне године, јер се болест често открије прекасно да би лечење могло да има ефекта.

ИЗВОР:РТС, SCIENCE ALERT

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”

Данас је Свети Јован Богослов

ОГЛАСНА ТАБЛА

Beldocs одбројавање