Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Број газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан за 40 одсто

У Србији је у 2022. број евидентираних газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан 40 одсто и тренутно је у систему Е-туриста регистровано више од 700 објеката овог типа, али вероватно још толико њих послује у сивој зони, изјавио је министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

“Један од разлога за појачану пријаву у систем Е-туриста је учешће у систему ваучера, будући да је у сеоским газдинствима прошле године искоришћено више од 10.000 ваучера. Истовремено, имајући у виду експанзију руралног туризма широм Србије, поготово од почетка пандемије, сигурно је најмање још 700 сеоских газдинстава која послују у сивој зони”, казао је Мемић у интервјуу агенцији Бета.

Истакао је да Министарство туризма у наредном периоду планира да се активно бави овим проблемом, “јер физичка лица која издају приватни смештај нелегално представљају нелојалну конкуренцију свим угоститељима који послују по закону”. Указао је да је, након успостављања Централног информационог система у области угоститељства и туризма, тзв. Е-туристе, у другој половини 2020. први пут добијена реална слика броја и ноћења гостију и то на свакој дестинацији.

“Међутим, још увек постоји велики број власника приватног смештаја који не плаћају порез и послују на црно, тако да је број смешајних капацитета и гостију на дестинацијама и даље већи него што показује статистика”, казао је он.

Мемић је потврдио да је ове године забележено досад највеће интересовање грађана за коришћење ваучера за субвенционисани одмор у Србији, па је само током првог дана пријаве грађана подељено више од половине ваучера, од понуђених 100.000.

“Одлука о додели додатних ваучера зависи од макроекономске ситуације и могућности у буџету. У сваком случају, врло радо бисмо прихватити одлуку о додели нових ваучера јер су вишеструко допринели развоју домаћег туризма претходних година, почев од развоја нових дестинација, продужетка сезоне и изласка великог броја угоститеља из сиве зоне”, рекао је Мемић.

 

Извор: Бета 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА