ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Брнабић: Повући ћемо све дозволе за Рио Тинто, нажалост Србија плаћа дебео цех који је направла бивша власт

Влада Србије близу је одлуке да поништи све што се дешава са Рио Тинтом и да се пониште све дозволе дате тој компанији, рекла је премијерка Ана Брнабић за Тв Пинк.

Она је истакла да је Влада близу одлуке да прекрши све на шта су се бивше власти обавезале 2004. и 2006. године, а што је утицало на пословање са Рио Тинтом.

„Близу смо тога да кажемо – не желите Рио Тинто у Србији, здраво довиђења, да видимо који је цех који су ти пијани богаташи направили, да подвучемо црту шта су направили од цехова за разне промешене инвестиције, за разне пљачкачке приватизације, разне дугове које су нам оставили… Хајде да видимо шта смо дужни, дајте да испоручимо рачун који су они направили, заиста је Влада близу тој одлуци“, рекла је Брнабић и додала:

„С тим што нисмо за то да председник буде против наших одлука, ми смо један тим и ја као председница Владе, колико год ме пљували за то, пажљиво слушам савете председиника. Он није за то и није за то кад испуњавамо захтеве странаца страних служби, агентуре која је плаћена из иностранства, али хајде да видимо шта ће да се деси. Могу да кажем да смо близу испуњења свих тих зехтева“, рекла је Брнабић.

Она је оптужила политичаре који се сада противе Рио Тинту на протестима, као и еколошке активисте да су плаћени од стране страних фондација и служби као што је Рокфелер.

Брнабић је рекла да је 2004. године, у време бивше власти, ступио на снагу споразум о штићењу инвестиција који штити Рио Тинто као инвестицију која долази из Велике Британије, и да, Рио Тинт, ако за било шта може да се ухвати у случају арбитраже то је тај спразум о штићењу инвестиција из 2004. године.

Истакла је да је потом, 2006. године мењан Закон о рударству и да је уведен принцип континуитета да онај који је вршио истраживања има ексклузивно право експлоатације. Пре тога је, како је додала, био закон из 1995. године који оном ко је вршио истраживања није давао право експлоатације, већ ако се потврде рудне резерве – идете на тендер и онај ко да најбоиљу понуду он експлоатише.

Фото:принт скрин

Извор:Н1 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило