OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Branko Stanković dobitnik nagrade za životno delo

Savez novinara Srbije i Crne Gore uručio je nagrade za životno delo Branku Stankoviću, Čedomiru Radusinoviću i Radomiru Ugrniću. Novinar RTS-a Branko Stanković, kao autor i urednik emisije „Kvadratura kruga“, u kojoj je čovek ispred i iznad svega, i mera svega, pokušava da povrati urušen sistem vrednosti, navodi se u obrazloženju nagrade, saopštio je UNS.

Branko Stanković je u RTS-u već 30 godina, a polovinu tog vremena radi kao autor i urednik emisije Kvadratura kruga, koja je do sada imala više od 750 izdanja.

„Zahvaljujući plemenitim ljudima, u kojima su humano i dobro probudile priče iz ‘Kvadrature kruga’ sagrađeno je 20 kuća i stan za one kojima je život mnogo toga uskratio. Obezbeđeno je 70 stipendija za siromašne učenike i studente, više od 20 kompjutera i laptopova, poljoprivredna mehanizacija za tri domaćinstva, a nameštajem i belom tehnikom opremljene su 22 kuće“, stoji u predlogu. 

Primajući nagradu, Branko Stanković je rekao da je „već 31 godinu u ovoj profesiji i da je u velikoj meri svoj život poistovetio sa njom“.

„Trudio sam se da radim časno, odgovorno, profesionalno i ljudski. Kada vaš dugogodišnji rad mere kolege, ta vaga je veoma često dobro izbaždarena, tačna i precizna. U nizu nagrada koje su se zalomile u mom životu, ova nagrada će imati poseban značaj, mesto i težinu, ne samo zato što je dodeljuju kolege, nego i zato što je to nagrada za novinarsko životno delo, a ja sam živeo i još uvek živim novinarstvo“, rekao je Stanković.

U predlogu da se nagrada dodeli Čedomiru Radusinoviću navodi se da je „oslanjanje na verodostojne podatke dovelo do toga da Čedomir Radusinović, već u prvoj godini rada, bude meta šesnaest tužbi od kojih je svaka odbačena kao neosnovana“ i dodaje da ga njegov novinarski rad u Pobjedi čini „utemeljivačem istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori“.

„Ponosan sam na ovo priznanje. Neću reći da je ovo priznanje za sve novinare Crne Gore, pa svima hvala“, rekao je Radusinović.

Presednik SNSCG-a Ivica Milosavljević, čestitajući ovogodišnjim dobitnicima, rekao je da je ovo prilika da se „zahvalimo ljudima koji su svoje živote posvetili novinarskoj profesiji“.

„Odajemo priznanje kolegama koje su ponos i primer u novinarstvu, onima koji su svoj intelekt, energiju ali i etički kod ugradili u profesiju koju je dugo pratio epitet sedme sile – sile koja je jedinstvena po tome što je oduvek bila protivteža svakoj drugoj sili i kojoj su od oružja dostupne bila samo reč i slika. Dokle god su novinarska reč i slika britke i mogu da poseku one koji svoja dela temelje na sili, pre nego na raciju i humanosti, novinari koji njima barataju biće na prvom mestu“, rekao je Milosavljević. 

Bivši urednik frankfurtskih Vesti i predsednik žirija Veselin Đokić rekao je da je Radomir Ugrnić iz Svilajnca novinarstvom počeo da se bavi 1948. godine u listu Sport gde je ostao sve do njegovog gašenja i dodao da je, iako je napunio 88 godina, „Ugrnić još uvek neumoran i istrajan u radu“, saopštio je pres-centar UNS-a.

U ime Radomira Ugrnića, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao da prisustvuje uručenju, nagradu je primio član porodice Vladan Rajković.

„Novinarski rad Čedomira Radusinovića u Pobjedi čini ga utemeljivačem istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori. Osim u Pobjedi, Radusinović je bio urednik Narodnog ogledala, Radio Tivta, Titeksa, Glasa Crnogoraca„, rekao je predsednik žirija Veselin Đokić. 

Izvor:www.rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ponovo radi galerija u Kulturnom centru Zlatibor

Oglasna Tabla

Super žena sa decom, varjačom i kompjuterom

Oglasna Tabla

Danas u Srbiji počinje testiranje na zahtev građana: 1.200 dinara za proveru antitela na koronu

Oglasna Tabla

Predata lista „Aleksandar Šapić – Pobeda za Užice“

Oglasna Tabla

Kako ćemo putovati u Crnu Goru? Za državljene Srbije PSR test ili karantin

Oglasna Tabla

Seoski višeboj u Jablanici održaće se 5. jula

Oglasna Tabla

Komšije Sloboda i Zlatibor u ABA 2 ligi

Oglasna Tabla

Probni završni ispiti počinju danas

Oglasna Tabla

Od danas testiranje na antitela na lični zahtev

Oglasna Tabla