7.8 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Brana „Svračkovo“ zahtevan poduhvat

Građevinska visina vrane je 68 metara, a širina  u   kruni  je 211 metara. U graditeljskom smislu to je veoma zahtevan objekat i po svojim tehničkim karakteristikama, a i po veoma teškim i složenim geološkom i geofizičkim uslovima samog profila gde radove izvodimo, kaže između ostalog  direktor JP „Rzav“Zoran Barać koji snabdeva vodom pet gradova i opština u Zapadnoj Srbiji. Na pitanje kakvo je bilo vodosnabdevanje  tokom proteklog leta i da li je bilo restrikcija sagovornik „Vesti“ dodaje:

-U 2018. godini JP „Rzav“ je svojim korisnicima, grad Čačak i opštinama Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac, isporučilo nešto preko 16 miliona kubnih metara vode za piće. U strukturi naše distribucije vode korisnicima to prosečno dnevno izgleda ovako: Grad Čačak 280 litara u sekundi, opština Arilje 40 l/s, Požega 78 l/s, Lučani 43 l/s i Gornji Milanovac 67 litara u sekundi. Snabdevanje naših korisnika bilo je uredno, a isporučena voda bila je dobrog kvaliteta. S obzirom da do završetka brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo“ sirovu vodu uzimamo praktično iz živog toka reke Veliki Rzav na pregradi Ševelj, imamo hidroloških ograničenja u malovodnom periodu, ali čitava 2018. godina je u tom smislu bila dobra pa tih ograničenja nismo imali i naši korisnici su uredno snabdevani tokom cele godine.

Mali proticaj “Rzava“ tokom leta uslovio je gradnju akumulacije Svračkovo. Šta ona znači za stabilnost snabdevanja, koji je njen kapacitet i kakve su specifičnosti gradnje?

To su između ostalih bile potrebe da se brana i akumulacija „Arilje – profil Svračkovo“ izgradi. Izgradnjom ove akumulacije naši korisnici će dugoročno (trajno) rešiti vodosnabdevanje. Znači količina vode koju ćemo za ove potrebe uzimati iz reke neće više biti uslovljena lošom hidrologijom, tj. malovodnim periodima u letnjim i jesenjim mesecima. Projektovani kapacitet ove akumulacije je 27 miliona kubnih metara vode ukupno ili bez predviđenog prostora za nanos, mulj, a  ukupna zapremina je 21 milion kubnih metara.. Brana je nasuta sa centralnim glinenim jezgrom i kamenim nabačajem. Građevinska visina vrane je 68 metara, a širina  u   kruni  je 211 metara. Ovo je u graditeljskom smislu veoma zahtevan objekat i po svojim tehničkim karakteristikama, a i po veoma teškim i složenim geološkom i geofizičkim uslovima samog profila gde radove izvodimo. U protekloj godini uradili smo tri (od ukupno četiri tunela), tunel temeljnog ispusta, optočni  tunel i vodozahvatni tunel. Ukoliko uspešno, projektantski rešimo geološke probleme, plan nam je da u ovoj 2019. godini uradimo izlaz velikog optočnog tunela, prelaznu deonicu i slapište i stvorimo uslove da realno od polovine naredne 2020. godine konačno skrenemo reku kroz ovaj tunel i konačno otpočnemo radove na nasipanju same brane. Ovaj kapitalni objekat u ovoj oblasti u Republici Srbiji finansira Republika sa 91,95 odsto sredstava, grad Čačak sa 4,67 odsto, opštine Požega i Gornji Milanovac sa 1,36 odsto i opštine Arilje i Lučani sa 0,78 odsto.

Šta će brana značiti za upravljanje  poplavnim vodama zbog kojih nabujala Zapadna Morava plavi poljoprivredno zemljište  i kuće u priobalju, recimo u Prijanovačkom polju svakog proleća?

Pored ključne namene ove akumulacije – vodosnabdevanje, ona će služiti i za zaustavljanje velikih voda tj. poplavnog talasa, za oplemeljivanje malih voda kao i višak vode za energetiku.

Izostanak brige za akumulaciju Vrutci doprineo je da Užice ostane bez jedne od najboljih voda za piće u zemlji. Da li je ovaj primer opominje i druge koji grade akumulacije kako se prema njima treba odnositi i šta je u zaštiti predviđeno u slučaju vodozahvata „Rzava“? 

Mi na vodosistemu „Rzav“ moramo, i nažalost učimo na primeru Vrutaka koji je za  sve nas opominjući. U ovoj fazi, u kojoj smo sada, izgradnja, uradili smo glavne projekte upravljanja kako režimom rada tako i kvaliteta vode u budućoj akumulaciji, takođe i monitoring, tj. praćenje kvaliteta vode u akumulaciji. Važno je da kažem da smo uradili Prostorni plan (Plan posebne namene) izvorišta vodosnabdevanja našeg vodosistema. Ovaj plan donela je Vlada Republike Srbije 2004. godine i to je u tom trenutku bio prvi plan te namene – kaže direktor JP „Rzav“ koji snabdeva vodom veliki deo Zapadne Srbije jednom od najkvalitetnijih voda u zemlji.

Izvor: infoera.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Dve bronzane medalje za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla