OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Božović: Užička transfuzija po starom, obrada krvi u Beogradu

Transfuzija zadržava ovlašćenja, kako kaže Božović, zbog potrebe kardiohirurgije. Radmila Smiljanić smenjena zbog istupanja u javnosti bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra.

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadržaće ovlašćenja u oblasti davalaštva, potvrdio je za RAM mrežu direktor Zdravstvenog centra Užice prim. dr Miloš Božović.

–         Niko ne seli transfuziju, niko je ne zatvara nego se radi vid organizacije shodno svim zakonima koji su doneti, objašnjava Božović navodeći da će sve biti isto od sledeće godine, sem što će se krv obrađivati u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu. To je, kako navodi Božović, sigurnije za pacijenta, bezbednije i racionalnije.

Podsetivši da su ti pravci predočeni u Užicu 20. juna na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Uprave za biomedicinu, Božović navodi da će užička transfuziološka služba zadržati ovlašćenja zbog potrebe kardiohirurgije u užičkoj bolnici. Podseća da je Užice četvrti grad u Srbiji u kojem se odvijaju kardiohirurške operacije i dodaje da je za to zaslužno Ministarstvo zdravlja. Ono ima dobre namere, kako objašnjava Božović, poput Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je omogućilo da Užice, nakon višedecenijskih želja i pokušaja, dobije studijski program zdravstvene nege na Visokoj školi strukovnih studija.

Vlada bi, prema rečima Božovića, trebalo da donese podzakonske akte. Njima bi se preciznije definisao status užičke transfuzije.

Božović ističe da nikome nije u interesu da Užice nema odgovarajuću uslugu, a da je reorganizacija transfuzioloških službi Zakonom planirana kako bi se krv u zdravstvenim ustanovama u Srbiji racionalnije koristila.

–         Ako se donese zakon, jer treba ja kao direktor da ga ne poštujem. Drugi aktivnostima mogu da menjanju zakon i da utiču na njegovu promenu. Nijedan zakon nije sveto slovo na papiru da se ne može menjati, kaže Božović. Ističe da ne voli poluistine, poput one da se užička transfuzija gasi, i druge poluinformacije koje su plasirane javnosti i uznemirile građane.

Zbog istupanja u javnosti bez odobrenja direktora Zdravstvenog centra Užice, kako Statut tog centra zahteva, prema objašnjenju Božovića, smenjen je načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić.

–         I u kući mora da se zna osnovni red. Osnovne stvari se moraju poštovati, kaže nam Božović po čijem je nalogu, kao navodi,  Radmila Smiljanić smenjena i postavljena na tu funkciju. Ne znači da neće biti opet na toj funkciji, kako navodi Božović, ako se dogovore o drugim pravcima.

Bivši načelnik Radmila Smiljanić se zalagala da užička transfuzija ne izgubi ovlašćenja u oblasti davalaštva, apelujući na važnost dobrovoljnog davalaštva i potrebe da krv ostane u regionu.

Promeni statusa transfuziološke ustanove u Užicu su se protivila i udruženja dobrovoljnih davalaca krvi u Zlatiborskom okrugu, ali i lokalne skupštine Grada Užica i pojedinih opština koji su od države tražili moguće rešenje za Zlatiborski okrug kako stanovništvo ne bi potencijalno bilo ugroženo nestašicama krvi.

Trenutno zamenik direktora bolnice Željko Karganović kao vršilac dužnosti načelnika rukovodi užičkom transfuzijom koja, prema rečima Božovića, normalno funkcioniše.

Zbog smene Radmile Smiljanić, pojedini dobrovoljni davaoci krvi su obustavili planirane akcije, očekujući obrazloženje odluke, oglašavanje smenjenog načelnika užičke transfuzije, ali i države o statusu užičke transfuziološke službe od primene Zakona o transfuzijskoj medicini od početka sledeće godine. 

Izvor: radio luna/ novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšen još jedan učesnik užičkih protesta

Oglasna Tabla

19 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

TAČNO PRE 60 GODINA: Na današnji dan, 7. avgusta 1960 godine otvorena je užička plaža

Oglasna Tabla

Guča 2020. bez Sabora: Kako Srbi pišu istoriju

Oglasna Tabla

Jedan od smešnijih srpskih izraza „Nadrljao kao Žuti“, potekao je iz veoma tužne priče o mladiću neupućenom u naše običaje

Oglasna Tabla

Od Užica 300.000 dinara za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Maline u čokoladi: Neodoljive domaće praline koje ćete obožavati (VIDEO)

Oglasna Tabla

Danas isplata 60 odsto minimalca za više od 235 hiljada preduzeća

Oglasna Tabla

MUP Srbije povodom stradanja ptica saopštio da nije nadležan za kontrolu preleta helikoptera

Oglasna Tabla