Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Божићна трпеза – без ове 3 ствари не треба да славите овај велики празник!

Сви народи имају своје празнике који су време када се, традиционално, породице окупљају за свечаном трпезом.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, који се сутра прославља у Србији и који славе сви православни верници широм света, прирема се традиционални божићни ручак. Божићни ручак се спрема са посебном пажњом јер и сама вера налаже да се Божић празнује обиљем јаке хране.

Често се у тесто убаци новчић и верује се да ће особа која нађе новчић у свом комаду хлеба бити посебно срећне руке у наредној години

Чесница

Чланови породице ломе чесницу на почетку божићног доручка. Чесница је округли обредни хљеб или колач, који је неизоставан дио божићног доручка у српској традицији. Често се у тесто убаци новчић и верује се да ће особа која нађе новчић у свом комаду хлеба бити посебно срећне руке у наредној години.

Руска салата

Иако се не прави по оргиналном рецепту по коме је И добила назив, ова салата се у Србији “одомаћила” и просто не постоји ни један велики празник који може проћи да се ово јело не нађе на свечаној трпези.

Печење

Зашто је печење толико важно на божићној трпези?

Трагајући за успехом, корачајући напред, трудили су се да разним божићним и славским обредима донесу породици остварење жеља и напредак. За Божић се код Срба у неким крајевима сматрало да полажајник (онај који први долази за Божић у дом једне породице) треба да буде животиња (свиња, овца…) да би породици донела срећу и благостање у години која долази.

Прилагођавајући се сваком времену Срби су чували суштину свог бића и кроз трпезу која је морала показивати наставак живота без обзира на разне муке. На Туциндан, два дана пред Божић, Срби су клали свињу намењену за печеницу. Свиња је пажљиво припремана за приношење да би се срећа настанила у дому и печеница се убијала до подне, док дан траје. Одређени делови печенице сматрани су лековитим за друге животиње, а деловима као што су глава, њушка, и вилица придавала се мистична снага. Кости главе остављане су на таван и њима се придавала мистична моћ која је требало да обезбеди напредак породице.

Свиња је симболизовала и заштиту од демонских сила, тако да је улога свиње у верским обредима код Срба неизмерно значајна.

Домаћице се труде се да што лепше и укусније спреме разноврсну храну, да у време празника на трпези буде и старинских јела, јела интернационалне кухиње, старих рецепата и нових, али и оних који носе неку симболику. Божићни ручак у нашим домовима се обично састоји од супе или чорбе, печења, свечане торте. На трпези се често налази и сарма или подварак, руска салата а од салата ајвар, туршија, кисели купус. Међутим ,посебан симбол божићном ручку дају ове три ствари.

Србија Гуру

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стање на путевима: Снег на коловозу

ОГЛАСНА ТАБЛА