-3.4 C
Uzice
18 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Божићна чесница: Како да је направите и украсите по старим обичајима! (РЕЦЕПТ)

Верује се да ће особа која пронађе новчић у божићној погачи бити посебно срећна у наредној години, а новчић се чува следећих 12 месеци.

Неизоставни део божићног ручка у српској традицији свакако је чесница.

Домаћица на божићно јутро меси округли хлеб, у који се традиционално ставља новчић за привлачење богатства, парченце свињског меса, откинуто од печенице, парченце бадњака за благостање и мир у дому и разни ситни предмети.

Верује се да ће особа која пронађе новчић у божићној погачи бити посебно срећна у наредној години, а новчић се чува следећих 12 месеци.

У неким крајевима, за мешење теста за чесницу користи се вода уместо млека, а доноси се на божићно јутро са извора или из бунара, у које се баца прегршт жита. Такође, негде се верује и да брашно треба узимати само из пуне вреће, али у данашње време се такав обичај скоро потпуно изгубио.

У источној и јужној Србији, домаћини рукама улепљеним од теста хватају воћке, кошнице и стоку, како би били што плоднији током целе године.

Највећи број људи ће неизоставно у хлеб ставиља новчић, јер се верује да доноси новац и срећу, као и парче бадњака, који ономе ко одломи парче са њим доноси плодност и добро здравље, а из истог разлога ставља се и дрен.

У неким крајевима, у чесницу се ставља кукуруз (због свиња), пасуљ (због оваца) и овас (због коња). Они који држе кокошке и другу живину, у своју чесницу стављају зрна пшенице.

Божићна чесница се меси на Бадње вече или на Божићно јутро, а једе се уз доручак на Божић, када се сви укућани окупе око свечане трпезе.

Прво га укућани окрећу међу собом три пута, а затим се чесница ломи и једе пре остале хране.

Ко пронађе новчић и бадњак, треба да га чува на посебном месту, док се пшеница, овас, пасуљ и кукуруз дају животињама због којих су и стављени у божићни хлеб. У неким крајевима верује се да ако се приликом печења чеснице тесто подигне изнад, на пример, кукуруза, те године ће он одлично родити.

Рецепт за традиционалну чесницу

Састојци: 2 јаја, коцкица квасца, 500 мл млека, 1 кг брашна, мало соли и предмети које ћете ставити унутра

Припрема: У мало млаког млека растопити квасац. Додати једно умућено јаје. Посолити и мешати уз постепено додавање брашна и доливање преосталог млаког млека да би се добило глатко тесто.

Након што се тесто добро измеси, покријте га чистом крпом и оставите да нарасте. Кад почне да нараста, изручите га на даску за мешење и благо премесите. Тесто за чесницу не треба да нарасте потпуно. Обликујте је као погачу и убаците новчић.

Пеците чесницу у подмазаном плеху. Постоје различити обичаји кад је реч о украшавању – можете је ишарати убодима мале гранчице или само премазати размућеним јајетом пре печења. Ако сте љубитељ традиције, вашу чесницу украсите симболима попут христограма, звезде, кругова или отиска кључева и чешља.

Извор:stil.kurir.rs/Foto: Shutterstock

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za subotu – 18. januar

Oglasna Tabla

Данас је Крстовдан

Oglasna Tabla

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

Oglasna Tabla

I Lazić iz Radničkog se vraća u svoj grad i klub

Oglasna Tabla

Preminuo povređeni radnik iz Ivanjice

Oglasna Tabla

Titove dugove plaćaćemo još dve decenije: Evo kome Srbija najviše duguje

Oglasna Tabla

Stiže vetar koji će rasterati maglu, temperatura do 9 stepeni

Oglasna Tabla

Korak dalje Matis Group u društvu vodećih svetskih proizvođača nameštaja

Oglasna Tabla

Ministarstvo objavilo konkurs za finansiranje projekata razvoja turizma

Oglasna Tabla