Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Božanić: Gondola je ekološki projekat (VIDEO)

Gold gondola Zlatibor neće biti samo najatraktivnija turistička ponuda u ovom delu planete, već najduža panoramska gondola na svetu koja će pritom ispunjavati sve ekološke zahteve. Pre svega, najveći broj gostiju će do vrha Tornika umesto automobilima da dolazi ovim prevoznim sredstvom koje će, u početku, da pokreće struja. Plan je da kasnije gondolu pokreće solarna energija. Direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić u razgovorima sa poslovnim partnerima i novinarima naglašava da će ovo prevozno sredstvo biti ekološko i energetski efikasno i u skladu sa prirodnim okruženjem.

„Sama gondola je ekološka. Mi planiramo da u narednom periodu koristimo obnovljive izvore energije, kako za pokretanje gondole tako i za sve prateće sadržaje. Sama početna stanica, odnosno objekti koji će se nalaziti neposredno uz početnu stanicu će voditi računa da se koristi zelena energija i da u potpunosti sve bude u duhu obnovljivih izvora, odnosno saglasja čoveka i prirodne okoline“, kaže direktorka Gold gondole.

Podseća da je do sada završena početna i poslednja stanica gondole i podignuto 19 stubova. Ono što predstoji na proleće je podizanje još 17 stubova s obzirom da je zahtev podnet i da je dokumentacija kompletno pripremljena:

„Mislim da će se do kraja marta krenuti sa radovima na ovih 17 stubova, od Ribničkog jezera prema Torniku. Tu će biti nešto teža trasa. Pre nekoliko dana smo imali sastanak sa izvođačima radova, dogovarali se o daljim radovima, o daljim aktivnostima i planovima kako će se podizati stubovi upravo na tom malo strmijem delu trase. U svakom slučaju izvođači su spremni i očekuju tu građevinsku dozvolu kao bi krenuli sa pripremom terena“.

Očekuje se i dobijanje dozvole za međustanicu, a Božanićeva sa žaljenjem ističe da se situacija nije pomerila sa „mrtve tačke“.

„Ne zavisi ništa od Opštine Čajetina, ne zavisi ni od Gondole. To je postupak koji treba da se završi u upravnom sudu u Kragujevcu, i žalba na koju treba da se odgovori u Republičkom geodetskom zavodu. Rokovi su poprilično dugi. U praksi, Upravni sud vodi postupke najmanje tri, a često pet i više godina. Videćemo da li će tako biti i u našem slučaju, s obzirom da već tri i po godine čekamo da se taj postupak pokrene“, ističe Božanićeva. Dodaje da je Opština Čajetina spremna da uvede izvođače i na poslednjem delu trase kako bi se radovi sprovodili istovremeno. Ako bi ove dve dozvole pristigle u isto vreme radilo bi se u sinhronicitetu, a gondola bi bila stavljena u funkciju do kraja godine.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Маме су закон: Удружење покренуло петицију за допуну Закона о раду

ОГЛАСНА ТАБЛА

ССП Ужице: Грађани незадовољни начином обрачуна рачуна за изношење смећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело заказивање термина за упис у школу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трибина „Да нам школа буде сигурна“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прва епизода нове кампање „У загрљају Златибора“ – Ски центар „Торник“

ОГЛАСНА ТАБЛА

“Веселе осамдесете” у Градском културном центру

ОГЛАСНА ТАБЛА