Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Borba protiv isplate dela plate „na ruke“

Država će u narednom periodu krenuti u borbu protiv isplate dela zarade u gotovini na ruke, tzv. „crnog dela“ plate na koji poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Najavio je da će inspektori od leta moći i na licu mesta da proveravaju u bazi podataka šta se isplaćuje i kako se isplaćuje i u razgovoru sa radnicima da se uvere da li postoji neka razlika.

Đorđević je naveo da će ta akcija biti sprovedena u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.

„U sledećem ciklusu ćemo se baviti borbom protiv isplate onog dela zarade koji se isplaćuje na ruke i koji nije evidentiran i za koji se ne plaćaju porezi i doprinosi“, rekao je Đorđević za TV Prva.

Kada je reč o radu na crnom, Đorđević kaže da je najviše pritužbi radnika na kršenje radnog prava i prava na rad, na neisplaćene zarade i neevidentiranje prekovremenih sati.

„Najviše pritužbi imamo na kršenje radnog prava i prava na rad i takođe i o neisplaćenim zaradama i neevidentiranju prekovremenih sati“.

Na pitanje da li je na pomolu dogovor privatnih i državnih domova za stare, da li će moći o trošku države da borave u privatnim domovima, ministar je rekao da će se danas sastati sa čelnicima privatnih domova za stare u Srbiji.

„Ideja jeste da javni poziv koji smo imali, a to je da sa svima njima potpišemo okvirni sporazum kako bi mogli naši građani koji su sada na listi čekanja za privatne domove da mogu da budu smešteni kod njih, a da to subvencioniše država. Verujem da ćemo sa ovim već početkom jula te redove smanjiti, a verujem možda čak i ukinuti“.

Naveo je da država subvencioniše do iznosa koji plaća i državnim ustanovama, što je u proseku 35.750 dinara.

Prema njegovim rečima, penzionerima i starim koji imaju neke prihode država subvencioniše samo tu razliku, koji nemaju država daje potpuni iznos.

Na pitanje kako će država kontrolisati rada sezonskih radnika, Đorđević je rekao da će u junu biti donet zakon koji će do kraja godine biti primenjen.

„Oni koji angažuju sezonsku radnu snagu nemaju vremena za administraciju. Druga stvar, da oni treba da obaveste radnike o onome što je u skladu sa zakonom, kakva prava njima pripadaju. Ništa više i ništa manje i to je taj usmeni dogovor koji želimo da preskočimo, da nema te papirne administracije. Radnik koji radi na sezonskom poslu ima rok od dve nedelje da traži i u papirnom obliku ugovor od poslodavca“.

Đorđević je najavio da će sledeća izmena Zakona o radu, prema planu, biti 2020. godine i da se o tome pričalo već na Socijalno-ekonomskom savetu sa sindikatima i Unijom poslodavaca Srbije.

„Oni već imaju neke ideje kad su u pitanju sindikati i prava radnika u kom pravcu treba ići, kad je u pitanju UPS oni imaju isto nekih ideja, na primer, ideja o „lokautu“. Želimo na vreme da krenemo sa dijalogom i želimo da poštujemo ono što jeste politika ove vlade – to je dijalog, da kada dođemo do rešenja da bude zajednički postignut konsenzusom“, kazao je Đorđević.

Institut „lokaut“ je pravo poslodavca na zaštitu svoje imovine, garantovanu Ustavom Srbije.

„Lokaut“ je protivmera poslodavca na pravo štrajka priznato radnicima i njihovim sindikatima i kao takav uglavnom nastaje povodom kolektivnih pregovora o radu.

Vlada nije na ’leru’

Đorđević je izjavio da vlada nije na ’leru’ zbog najavljene rekonstrukcije i da je premijerka Ana Brnabić zadovoljna radom vlade, te da se još nije pričalo o rekonstrukciji.

Na pitanje da prokomentariše to što je jedan član vlade rekao da je vlada ’na leru’ zbog rekonstrukcije, zato što svi izbegavaju da povlače neke poteze jer se plaše da bi mogli da budu smenjeni, Đorđević je rekao da to nije tačno i da je atmosfera u vladi radna.

„Nije baš tako, vidite šta sve radimo, ne znam ko je to rekao, ali atmosfera u vladi je radna. Dosta radimo, imamo dosta sastanaka i sa predsednicom vlade juče, na radnim grupama“, kazao je Đorđević.

Na pitanje da li Brnabić pominje rekonstrukciju vlade, kazao je da ne.

„Ne, bio je upravo sastanak radnih grupa u vladi, to je akcioni plan vlade i premijerka je prošla kroz sve ono što smo planirali i gde smo stigli, da li imamo problema i bili su prisutni i svi ministri koji su vođe radnih grupa. Vidimo da taj plan ide kako treba. Rekla je juče da je zadovoljna kako i u kom pravcu ide odnosno kako se sve ono što smo planirali i sprovodi“, naglasio je Đorđević.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla

Petar Božović pobednik Sretenjske ulična trke u Ušću

Oglasna Tabla

Najveća riznica ljubavnih citata: 50 veličanstvenih izjava srpskih i ruskih velikana o ljubavi, na jednom mestu

Oglasna Tabla

EPS od oktobra akcionarsko društvo, sledi podela i prodaja akcija

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 16. februar

Oglasna Tabla

Krenuli na litiju dugu 500 kilometara za spas srpskih svetinja (VIDEO)

Oglasna Tabla

Mališani Užica skupili skoro 70.000 dinara za NURDOR (VIDEO)

Oglasna Tabla

Darko je sa 9 godina prošao ono što nijedno dete ne bi trebalo: Tada se završilo njegovo detinjstvo

Oglasna Tabla