3.1 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA UŽIČKE VESTI

Bolnice dužne neverovatnih 109 miliona evra, ZC Užice duguje 482 miliona dinara!

Zdravstvene ustanove u Srbiji za godinu dana povećale su svoj dug za devet miliona evra i sada ukupno duguju neverovatnih 109 miliona evra. U Ministarstvu zdravlja kažu da je to povećanje nastalo samo zbog kamate. 

Trenutno ne postoji nijedna zdravstvan ustanova koja nema dugove, a kako je „Blic“ pisao, bolnice su novac za lekove, koje im je RFZO uplaćivao na račun, koristile nezakonito i to za isplate plata, stimulacije, putovanja, kongrese, ali i za neugovorene zaposlene koji su primljeni bez plana i odobrenja RFZO.

Preti im zaplena

Ustanovama preti blokada računa, a neke su u blokadi već dugo zbog neplaćanja tekućih dugova. Dužnici su blokirali njihove račune i preko sudskih izvršilaca pokušavaju da ih naplate. Kako su računi u blokadi preti im zaplena medicinskih aparata, vozila ili zaostalih lekova na lageru.

Ove ustanove ne mogu da vrše plaćanja, a novac za plate dobijaju preko drugog računa koji je država zaštitila da ne može da uđe u blokadu. Zaposlenima se ne plaća prekovremeni rad, potrebe laboratorija, kao i servisi aparata.

Najveći dužnik je Opšta bolnica Senta

Najveći dužnik od svih zdravstvenih ustanova u Srbiji je Opšta bolnica Senta, koja duguje 706 miliona evra, dok je na drugom mestu Klinički centra Vojvodina čiji je račun u minusu 696 miliona dinara.

Na trećem mestu po dužničkom ropstvu je Kliničko bolnički centar Zemun koji duguje 669,5 miliona dinara. Za njim slede Zdravstveni centar Užice (482 miliona dinara), Institut za transfuziju krvi Srbije (478 miliona dinara), Klinički centar Kragujevac (379 miliona dinara), Institut za rehabilitaciju (286 miliona dinara), Klinički centar Srbije (268,5 miliona dinara), Zdrvstvani centar Kosovska Mitrovica (252 miliona dinara) i Opšta bolnica u Subotici (240 miliona dinara).

Zaustavljeno dalje gomilanje dugova

Novac za lekove RFZO ovim ustanovama, ali i svim ostalim koje su u dugu, sada se plaća asignacijom, odnosno država plaća direktno distributerima. To je urađeno da bi se zaustavilo dalje gomilanje dugova i obezbedilo nesmetano pružanje zdravstvene zaštite pacijentima.

– Svi dugovi su nasleđeni, novi nisu napravljeni, a dug raste samo zbog kamate. Imamo veliko razumevanje poverioca, sa kojima intenzivno pregovaramo kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje – kažu za “Blic” u Ministarstvu zdravlja.

Oni kažu da je na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Vlada 25. juna 2015. donela zaključak kojim je omogućeno da RFZO putem asignacije izmiruje obaveze ovim bolnicama prema poveriocima za lekove, krv i produkte od krvi, energente, materijalne i ostale troškove, čime je omogućeno funkcionisanje zdravstvenih ustanova i izmirivanje obaveza prema dobavljačima, kako ovi ne bi trpeli posledice zbog blokade podračuna ustanova.

Od početka primene zaključka Vlade po ugovorima o asignaciji realizovano je oko 1,06 milijardi dinara prema dobavljačima zdravstvenih ustanova čiji su podračuni u blokadi, tokom 2015. godine.

Ovim se postiglo zaustavljanje daljeg gomilanja dugova blokiranih ustanova, međutim problem zaostalih dugova je ostao bez rešenja.

Samo za lekove duguju 1.478 milijarde dinara

Ukupan dug zdravstvenih ustanova u javnoj svojini za isporučene lekove i medicinska sredstva svakodnevno se uvećava i utiče na stabilnost javnih finansija, kažu u Grupaciji veledrogerija PKS.

U odnosu na dug na kraju prošle godine došlo je do uvećanja od skoro 750 miliona dinara ukupnog duga i 728 dospelog duga, sa tendencijom daljeg rasta. Sve ovo ukazuje da javna sredstva koja se izdvajaju za zdravstvo u ovom momentu nisu dovoljna i da je neophodno prioritetno rešavanje ovog problema, istaknuto je na sednici Grupacije veledrogerija PKS.

Zdravstvene ustanove, a pre svega one koje se finansiraju iz javnih sredstava, sa jedne strane obavljaju delatnost koja je u nadležnosti javnih službi – poslove zdravstvene zaštite, dok sa druge strane posluju kao svako drugo pravno lice, stupajući u obligacione odnose sa privrednim društvima.

Dugovanja zdravstvenih ustanova su već dugi niz godina evidentna pojava koja negativno utiče ne samo na poslovanje privrednih društava, već i na kvalitet zdravstvene zaštite koja se obezbeđuje građanima.

Određene zdravstvene ustanove su već duži period u posebno teškoj finansijskoj situaciji, odnosno njihovi računi su ili u određenom vremenskom roku blokirani ili su u kontinuiranoj blokadi računa već duži period, dok su druge prezadužene što otežava njihovo poslovanje.

Izvor:blic.rs/Sonja Todorović 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Obeležena godišnjica stradanja u Trezorima

Oglasna Tabla

U subotu 12. karate turnir „Užički pobednik 2019“

Oglasna Tabla

Milomir jednom rukom hrani suprugu i dva bolesna sina

Oglasna Tabla

Orah je unosan biznis: Ko zasadi ovo voće obezbedio je zaradu čak i potomcima

Oglasna Tabla

Kakva je budućnost „Budimke“: Novi vlasnici najavili investicije od pet miliona evra

Oglasna Tabla

Rezervatu prirode “Uvac” dva miliona za čuvanje i unapređenje zaštićenog područja

Oglasna Tabla

Za prvo dete dogodine trista hiljada dinara

Oglasna Tabla

Malina rodila i slatka je kao usred leta, zašto to nije dobro

Oglasna Tabla

Otvaranje pozorišne sezone u Kulturnom centru na Zlatiboru

Oglasna Tabla